Gazdaság

Újabb kemény MNB-bírságot kapott a késlekedő bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 48,8 millió forint ismételt bírsággal sújtotta Banif Plus Bankot az elszámolási határidőre vonatkozó törvényi előírás megsértése miatt. A bank a korábbi jegybanki kötelezés ellenére sem küldött ki május végéig több tízezer elszámolási értesítőt.

A pénzügyi intézményeknek a devizaalapú kölcsönök elszámolását április végéig kellett postára adniuk – hangsúlyozza közleményében az MNB. 

A jegybank helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálta a Banif Plus Bank Zrt.-vel kapcsolatos korábbi határozatában foglaltak teljesítését. Az MNB megállapította, hogy a bank több mint 21 300 szerződéses ügyfelével szemben május végéig sem tett eleget elszámolási kötelezettségének.

Az MNB május 11-én közzétett határozatában azt állapította meg, hogy a Banif Plus Bank Zrt. az április végi törvényi határidőig több mint 35 500 elszámolást mulasztotta el megküldeni a fogyasztóknak. A jogszabálysértés miatt a jegybank kötelezte a Banif Plus Bankot, hogy elszámolási kötelezettségének haladéktalanul tegyen eleget, és 18 millió forint bírságot is kiszabott.     A jegybank pénteken publikált határozatában ismét kötelezte a Banif Plus Bankot arra, hogy haladéktalanul küldje meg az elszámolásokat a fogyasztóknak, emellett további 48,8 millió forintos bírsággal sújtotta az intézményt.

A bírság összegének meghatározásához a jegybank figyelembe vette a jogsértő állapot tartamát, a késedelem mértékét, illetve az érintett fogyasztói kör nagyságát is. Az elszámolások megküldésére várhatóan 2015. június végéig kerülhet sor.

 Az MNB az elszámolás maradéktalan végrehajtása érdekében 2015 februárja óta valamennyi érintett pénzügyi intézményre kiterjedő témavizsgálatot folytat. Ennek során kiemelt figyelmet fordít a fogyasztói tájékoztatás megfelelőségére, így további pénzügyi intézményeknél is vizsgálta, hogy történt-e mulasztás az elszámolások megküldésével összefüggésben – olvasható a közleményben.    

 A jegybank felidézi: a vizsgálatok eredményeként nemrég két pénzügyi vállalkozás és egy kereskedelmi bank összesen 7,5 millió forint bírságot kapott amiatt, mert késve küldte ki a fogyasztóknak az elszámolási értesítők egy részét. Az elszámoláshoz kapcsolódó jegybanki vizsgálatok 2016 elejéig tartanak.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.