Gazdaság

A miniszter szerint jöhet a banki adócsökkentés

Varga Mihály (Array)
Varga Mihály (Array)

Jövőre a hazai bankszféra negyven százaléka mérsékelhetné az adóját annak az új adószabálynak a jóvoltából, amely összesen tízmilliárd forintot hagyna a hitelezést felpörgető pénzintézeteknél.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaságnak adott interjújában beszélt erről. Emlékeztetett arra, hogy a 2016-os adócsomaghoz a nemzetgazdasági tárca által előterjesztett módosítási javaslat révén csökkenthetnék az adójukat azok a pénzügyi intézmények, amelyek a válság kitörése után hitellel segítették a magyar gazdaság felemelkedését.

Varga Mihály szerint az új bankadós szabály a vállalkozói hitelek kihelyezését pörgetné fel. Jövőre azok a hitelintézetek csökkenthetnék az adóalapjukat, amelyeknek 2014-ben nagyobb volt a vállalkozói hitelállományuk, mint 2009-ben. Később enyhíthetnének a közterheiken azok a bankok is, amelyek a következő időszakban növelnék vállalkozói hitelállományukat – ismertette az elképzelést.

A cikk szerint a közkassza a későbbi időkben is ugyanekkora összeggel, évi tízmilliárddal jutalmazná a vállalkozásoknak egyre több hitelt nyújtó bankokat. Az intézkedés várható hatásairól a politikus azt mondta, bíznak benne, hogy ez a tízmilliárd forint utóbb megsokszorozódva jelenik majd meg a gazdaságban. Minél több hitelt ad egy bank a vállalkozásoknak, annál nagyobb arányban részesedhet az adócsökkentésre felkínált összegből.

Ennek nyomán pedig egyfajta hitelverseny is elindulhat, a gazdasághoz kerülő friss pénzek pedig rövid idő alatt bőven, akár egy nagyságrenddel is meghaladhatják azt az összeget, amennyivel csökkent az állam bankadóbevétele – fogalmazott a miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik