Gazdaság
turisták (Array)

Mérsékelten, de nőtt a szállodák forgalma áprilisban

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 06. 10. 09:39

Az év eleji rekordszámokat nem tudták megismételni, de a 4,8 százalékos növekedés is jó eredménynek számít. A SZÉP-kártáysok kevesebbet költöttek, mint tavaly, de még így is a belföldi vendégforgalom növekedése volt erőteljesebb. Az ororszoktól és a németektől megint jóval kevesebb vendég jött, mint egy éve. 

Korábban a témában:

Az első negyedévben

2015 áprilisában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,5, a belföldi vendégeké 7,9%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest – adta hírül a KSH. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 4,8 százalékkal bővült. Ami ugyan szerényebb, mint a februári 10 százalék, vagy a márciusi 7,5 százalék, de még így is szép teljesítmény. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele áprilisban 6,7 százalékkal emelkedett.

Tavaly áprilishoz képest

A külföldi vendégek 1 millió 19 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 7,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 2,5 százalékkal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben emelkedett. 

Az áprilisi vendégforgalom nagysága alapján legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. Az Egyesült Államokból, Csehországból és az Egyesült Királyságból érkező forgalom dinamikusan, 21, 18, illetve 15 százalékkal gyarapodott, Olaszországból és Ausztriából mérsékeltebb, 7,0, illetve 1,1 százalékos volt a bővülés, míg az orosz és német turisták 36, illetve 10 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek 793 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 12, az általuk eltöltött éjszakáké 7,9 százalékkal nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból hétben nőtt.

Kihasználtság és bevételek

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,7 százalékponttal emelkedett, 52,6 százalékos volt.
A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 16 736 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 8 810, az egy szállodai szobára jutó teljes árbevétel (TREVPAR) 15 565 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 27 milliárd forint volt, 6,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezen belül a szállásdíjbevétel – 5,7 százalékkal növekedve – 15milliárd forintot, a vendéglátásé– 9,2 százalékkal emelkedve – 6 milliárd forintot, az egyéb bevételek – 6,8 százalékkal növekedve – 6 milliárd forintot tettek ki.

A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a valutaárfolyamok is. A forint/euró havi átlagárfolyama 300 forint volt, 8 forintot erősödött az egy évvel korábban mérthez képest.

Kevesebbet kültöttek a SZÉP-kártyások

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1810 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, a kártyatulajdonosok 2,7 százalékkal kevesebbet, 1 milliárd 185 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.
2015. április 30-án az előző év azonos időpontjához képest. 

Január–áprilisban

A külföldi vendégek 3 millió 21 ezer, a belföldi vendégek 2 millió 668 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldieknél a vendégéjszakák száma 5,8, a belföldieknél 8,1 százalékkal nőtt éves szinten. A szálláshelyek 6,9 százalékkal többet, összesen 5 millió 689 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal emelkedett, 44,8 százalékos volt.
A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 10 százalékkal több, 90 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.
A SZÉP-kártyák tulajdonosai 2,1 százalékkal kevesebbet, összesen 3 milliárd 587 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.