turistak (Array)
Gazdaság

Mérsékelten, de nőtt a szállodák forgalma áprilisban

Az év eleji rekordszámokat nem tudták megismételni, de a 4,8 százalékos növekedés is jó eredménynek számít. A SZÉP-kártáysok kevesebbet költöttek, mint tavaly, de még így is a belföldi vendégforgalom növekedése volt erőteljesebb. Az ororszoktól és a németektől megint jóval kevesebb vendég jött, mint egy éve. 

Az első negyedévben

2015 áprilisában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,5, a belföldi vendégeké 7,9%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest – adta hírül a KSH. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 4,8 százalékkal bővült. Ami ugyan szerényebb, mint a februári 10 százalék, vagy a márciusi 7,5 százalék, de még így is szép teljesítmény. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele áprilisban 6,7 százalékkal emelkedett.

Tavaly áprilishoz képest

A külföldi vendégek 1 millió 19 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 7,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 2,5 százalékkal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben emelkedett. 

Az áprilisi vendégforgalom nagysága alapján legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. Az Egyesült Államokból, Csehországból és az Egyesült Királyságból érkező forgalom dinamikusan, 21, 18, illetve 15 százalékkal gyarapodott, Olaszországból és Ausztriából mérsékeltebb, 7,0, illetve 1,1 százalékos volt a bővülés, míg az orosz és német turisták 36, illetve 10 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek 793 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 12, az általuk eltöltött éjszakáké 7,9 százalékkal nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból hétben nőtt.

Kihasználtság és bevételek

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,7 százalékponttal emelkedett, 52,6 százalékos volt.
A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 16 736 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 8 810, az egy szállodai szobára jutó teljes árbevétel (TREVPAR) 15 565 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 27 milliárd forint volt, 6,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezen belül a szállásdíjbevétel – 5,7 százalékkal növekedve – 15milliárd forintot, a vendéglátásé– 9,2 százalékkal emelkedve – 6 milliárd forintot, az egyéb bevételek – 6,8 százalékkal növekedve – 6 milliárd forintot tettek ki.

A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a valutaárfolyamok is. A forint/euró havi átlagárfolyama 300 forint volt, 8 forintot erősödött az egy évvel korábban mérthez képest.

Kevesebbet kültöttek a SZÉP-kártyások

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1810 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, a kártyatulajdonosok 2,7 százalékkal kevesebbet, 1 milliárd 185 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.
2015. április 30-án az előző év azonos időpontjához képest. 

Január–áprilisban

A külföldi vendégek 3 millió 21 ezer, a belföldi vendégek 2 millió 668 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldieknél a vendégéjszakák száma 5,8, a belföldieknél 8,1 százalékkal nőtt éves szinten. A szálláshelyek 6,9 százalékkal többet, összesen 5 millió 689 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal emelkedett, 44,8 százalékos volt.
A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 10 százalékkal több, 90 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.
A SZÉP-kártyák tulajdonosai 2,1 százalékkal kevesebbet, összesen 3 milliárd 587 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.