Gazdaság

Szépen termelnek a hazai gyorséttermek

A magyar piacon jelen lévő három nagy gyorsétteremlánc-multi közül csak a legnagyobb, a McDonald's zárta kisebb hálózattal és kevesebb alkalmazottal a 2014-es esztendőt. A KFC-ket üzemeltető Amrest árbevétele megelőzte a Burger King-hálózatot jegyző Fusionét, de masszívan veszteséges volt. 

Tavaly több KFC és Burger King étterem várta a vendégeket, mint 2013-ban, miközben a McDonald’s hálózata és csapata is tovább zsugorodott, ám utóbbi továbbra is magasan veri két konkurensét az egy üzletre jutó forgalom tekintetében. Igaz, a könyvekben kimutatott eredmény terén a Burger King szerepel messze a legjobban, míg a legnagyobb mértékben a McDonald’snál dolgozó szellemi alkalmazottak átlagos bérköltsége emelkedett – írta a napi.hu.

A McDonald’snál a fizikai dolgozók havi átlagos bérköltsége 124 ezer forintról 130 ezer fölé emelkedett, a szellemieké 450 ezerről 488 ezer forint fölé.

Érdekesség, hogy a KFC gyorséttermeket üzemeltető Amrest Kft. Kossuth térre tervezett egységének engedélyét visszavonta az építési hatóság. (Az étterem céljára kiszemelt ingatlant, egy volt házasságkötő termet egy, a milliárdos vállalkozó Leisztinger Tamáshoz köthető cég vásárolta meg.)

A lap megállapítja, hogy a Burger Kinget üzemeltető Fusion Befektetési Zrt. nagyon szép eredményt zárt, hiszen a 2014-es 446 milliós üzemi nyereség több mint a 2013-as duplája lett, illetve hasonló a helyzet a 474 millió forintos mérleg szerinti profittal is. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a társaság más foglalkoztatási struktúrát alkalmaz, mint a versenytársai, ugyanis bár nagyjából annyi étteremmel rendelkezik, mint az Amrest, a létszám csak harmadakkora, nem éri el a kétszáz főt sem – írta a napi.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik