ipar (Array)
Gazdaság

Megtorpant az ipari termelés áprilisban

Tavaly áprilishoz képest növekedést mért a KSH, azonban az idei márciushoz viszonyítva visszaesés következett be az első becslés szerint.

Márciusban ehhez képest szárnyalt az ipar

2015 áprilisában az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – derül ki a KSH első becsléséből. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel.

A termelés az év első négy hónapjában összességében 7,6 százalékkal emelkedett 2014 azonos időszakához képest.

Az előző hónaphoz viszonyítvaviszont  a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban 0,1százalékkal mérséklődött.

Az elemzők ezt mondják

A következő hónapokban is folytatódhat az ipari termelés bővülése az elemzők szerint, továbbra is a járműgyártás a növekedés motorja.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az autóipari kapacitások felfutása, valamint a közelmúltban jelentősen bővülő feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is az ipari termelés dinamikus bővülésére lehet számítani, elsősorban a motorgyártás, a gumigyártás, az autóipari beszállítók és a vegyipar területén.

Az elemző az MTI-hez eljuttatott kommentárjában felhívta a figyelmet: márciusban a Suzuki modellváltása, valamint a Mercedes kapacitásainak további bővítése adhatott új lendületet az ipari termelésnek, aminek hatása leginkább a következő hónapokban jelentkezhet.

A tartósan magas ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása továbbra is viszonylag gyors növekedést támasztanak alá. A belső és külső kereslet javulása szintén az ipari termelés élénkülését támogathatja. Az év második felében pedig a tavalyi alacsony bázis miatt gyorsulhat az ipari termelés dinamikája – hangsúlyozta.

Tavaly összesen 7,6 százalékkal bővült az ipar kibocsátása, az idén pedig egyes ágazatokban folytatódhat a kapacitások felfutása, illetve jobb kihasználása Suppan Gergely szerint, aki így az ipari termelés közel 7,5 százalékos növekedésre számít.

Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője elmondta: a kiugró, 11,6 százalékos márciusi bővülés után áprilisban az ipari termelés növekedése nagyjából az év eleje óta tapasztalható szinten volt. A szakértő szerint az év további részében is fennmaradhat az ipari kibocsátás 5-6 százalékos növekedése, amelynek a fő húzóereje az autóipar lehet.
Az elemző az év egészére is 5-6 százalék közötti növekedést valószínűsít a jelenlegi adatok alapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!