Gazdaság

Financial Times: Magyarország újfajta EU-támogatást kap

Magyarország az elsők között veszi igénybe az unió úgynevezett politikatámogató eszközét.

Mellékletben foglalkozott pénteken a feltörekvő kelet-közép-európai gazdaságok helyzetével a Financial Times című brit gazdasági, politikai napilap európai kiadása, külön cikket szentelve annak, hogy Magyarország az elsők között veszi igénybe az unió úgynevezett politikatámogató eszközét.

Ezt a támogatási formát (policy support facility – PSF) az Európai Bizottság annak érdekében dolgozta ki, hogy a tagországok javíthassák teljesítményüket a kutatás és az innováció területén.

A magyarok mérsékelten teljesítenek

A lap idézi Orbán Viktor miniszterelnököt, aki szerint a magyarok mindent másként csinálnak, mindig új megoldásokat keresnek, ami innovációk születéséhez vezet. Megjegyzi ugyanakkor a lap, hogy Brüsszel innovációs eredménytáblája szerint Magyarország úgynevezett “mérsékelten teljesítő” ország ezen a téren.

Az újság budapesti tudósítója által jegyzett írás hozzáteszi, hogy az innovációra fordítható uniós támogatások nagy részét a nyugati tagállamok kapják.

Pálinkás ezt szeretné

Magyarország azt kérte a PSF-en keresztül, hogy szakértők világítsák át az innováció finanszírozási rendszerét. A tudósítás Pálinkás Józsefet, a Nemzeti Fejlesztési, Kutatási és Innovációs Hivatal vezetőjét is megszólaltatja, aki azt szeretné, hogy bezáruljon a rés a kutatási szektor és a piac, a gazdaság között, hogy a kutatási eredmények hatékonyabban jussanak el az ipari és a szolgáltató szektorhoz.

A lap kitér arra, hogy a magyarországi kutatóintézetek jó helyzetben vannak, hogy kapcsolatot építsenek az iparral, mivel a Mercedes és az Audi autógyár, valamint a Richter Gedeon gyógyszergyár is szorosan együttműködik velük. Kihívásként értékeli ugyanakkor a lap, hogy 2009 óta a gazdasági kibocsátás 0,46 százalékáról 0,41 százalékára csökkent a felsőoktatásra és a kutatásokra költött állami pénz, ami elmarad az EU átlagától.

A lap világossá teszi, hogy az uniós tanácsadók javaslatait nem kötelező megfogadni, ám ezen országoknak létfontosságú, hogy átvegyék az úgynevezett bevált módszereket, hogy több pénzhez jussanak az EU 80 milliárd eurós innovációs büdzséjéből, és ehhez – a stratégiákon túl – új adminisztratív kapacitások kiépítésére is szükség lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik