Gazdaság

Az RTL Klub után a TV2-t üti a kormány

Röghöz kötné a TV2-t a kormány, amely törvényjavaslattal akadályozná meg, hogy a tévétársaság kivonuljon Magyarországról és a magyar médiaszabályozást megkerülve szedjen programdíjat – írja a hvg.hu.

Kapcsolódó cikkek

Milliárdokat bukhat a TV2, ha a parlament megszavazza a nemzeti fejlesztési miniszter pénteken beterjesztett javaslatát – számol be a hvg.hu. A Seszták Miklós által jegyzett javaslat leszögezi: egyetlen olyan tévétársaság sem szedhet terjesztési díjat a kábelszolgáltatóktól, amelyik eléri a 15 százalékos közönségarányt. Erre egyedül az RTL Klub és a TV2 volt képes eddig. A tiltást azokra a médiacégekre is kiterjesztik, melyeknek külföldön van a központjuk, nem sorolták be őket a magyar médiatörvény kategóriáiba, de Magyarországra sugároznak.

A TV2 decemberben jelezte: vizsgálják a csatorna külföldre költözésének lehetőségét. A társaság eladó, az új szabályozás a vételárban is megjelenhet. Tavalyi hírek szerint a TV2 iránt élénk érdeklődést mutatott Orbán Viktor barátja, Andy Vajna, azonban a tárgyalások idén megakadtak a portál szerint.

A TV2 nagy reményeket fűzött a programdíjhoz, Simon Zsolt vezérigazgató egy tavaly márciusi interjúban azt mondta: ezzel billenthetik majd helyre az évek óta veszteséges társaság mérlegét.

Semmi új, mégis fáj

A javaslatban nincsen semmi új, hiszen a kormány már tavaly ősszel kikötötte, hogy az RTL Klub és a TV2 nem szedhet programdíjat két főcsatornája után. A kormány ígéretet tett arra, hogy ez csak átmeneti rendelkezés, a kormány majd külön rendeletben fogja szabályozni, mekkora összeget kérhetnek a csatornák. A szabály bekerült a médiatörvénybe, a kormány azonban azóta sem dolgozta ki a rendeletet, így a tiltás most is érvényben van.

A TV2 azonban 2014 tavaszán magyar tulajdonba került, az új vezetőség pedig ősszel egy olyan kiskaput keresett, amivel ez a tiltás megkerülhető: ekkor beszéltek az esetleges külföldre szedelőzködésről. Az NFM most viszont nem a médiatörvényt, hanem a digitális átállásról szóló jogszabályt módosítaná úgy, hogy leszögezik: mindegy, hova jegyezték be az adott tévét, ha a társaság tulajdonában lévő csatornák közönségaránya összesen eléri a 15 százalékot.

A portál cikke szerint van még egy biztosíték a tervezetben: a tiltás eddig csak az úgynevezett „jelentős befolyásoló erővel rendelkező” (jbe) csatornákra vonatkozott, így a TV2 olyan szerződést kötött a kávelszolgáltatókkal, amelyben kikötik: ha a TV2 jbe-státusza megszűnik, akkor a szerződést újra kell tárgyalni, és új megállapodást kell kötni a programdíjról. Azonban az új szabályozás szerint nem a jbe-státuszhozhoz, hanem a 15 százalékos közönségarányhoz kötnék a tilalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik