Gazdaság

Az RTL Klub után a TV2-t üti a kormány

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 05. 19. 13:01

Röghöz kötné a TV2-t a kormány, amely törvényjavaslattal akadályozná meg, hogy a tévétársaság kivonuljon Magyarországról és a magyar médiaszabályozást megkerülve szedjen programdíjat – írja a hvg.hu.

Korábban a témában:

Milliárdokat bukhat a TV2, ha a parlament megszavazza a nemzeti fejlesztési miniszter pénteken beterjesztett javaslatát – számol be a hvg.hu. A Seszták Miklós által jegyzett javaslat leszögezi: egyetlen olyan tévétársaság sem szedhet terjesztési díjat a kábelszolgáltatóktól, amelyik eléri a 15 százalékos közönségarányt. Erre egyedül az RTL Klub és a TV2 volt képes eddig. A tiltást azokra a médiacégekre is kiterjesztik, melyeknek külföldön van a központjuk, nem sorolták be őket a magyar médiatörvény kategóriáiba, de Magyarországra sugároznak.

A TV2 decemberben jelezte: vizsgálják a csatorna külföldre költözésének lehetőségét. A társaság eladó, az új szabályozás a vételárban is megjelenhet. Tavalyi hírek szerint a TV2 iránt élénk érdeklődést mutatott Orbán Viktor barátja, Andy Vajna, azonban a tárgyalások idén megakadtak a portál szerint.

A TV2 nagy reményeket fűzött a programdíjhoz, Simon Zsolt vezérigazgató egy tavaly márciusi interjúban azt mondta: ezzel billenthetik majd helyre az évek óta veszteséges társaság mérlegét.

Semmi új, mégis fáj

A javaslatban nincsen semmi új, hiszen a kormány már tavaly ősszel kikötötte, hogy az RTL Klub és a TV2 nem szedhet programdíjat két főcsatornája után. A kormány ígéretet tett arra, hogy ez csak átmeneti rendelkezés, a kormány majd külön rendeletben fogja szabályozni, mekkora összeget kérhetnek a csatornák. A szabály bekerült a médiatörvénybe, a kormány azonban azóta sem dolgozta ki a rendeletet, így a tiltás most is érvényben van.

A TV2 azonban 2014 tavaszán magyar tulajdonba került, az új vezetőség pedig ősszel egy olyan kiskaput keresett, amivel ez a tiltás megkerülhető: ekkor beszéltek az esetleges külföldre szedelőzködésről. Az NFM most viszont nem a médiatörvényt, hanem a digitális átállásról szóló jogszabályt módosítaná úgy, hogy leszögezik: mindegy, hova jegyezték be az adott tévét, ha a társaság tulajdonában lévő csatornák közönségaránya összesen eléri a 15 százalékot.

A portál cikke szerint van még egy biztosíték a tervezetben: a tiltás eddig csak az úgynevezett „jelentős befolyásoló erővel rendelkező” (jbe) csatornákra vonatkozott, így a TV2 olyan szerződést kötött a kávelszolgáltatókkal, amelyben kikötik: ha a TV2 jbe-státusza megszűnik, akkor a szerződést újra kell tárgyalni, és új megállapodást kell kötni a programdíjról. Azonban az új szabályozás szerint nem a jbe-státuszhozhoz, hanem a 15 százalékos közönségarányhoz kötnék a tilalmat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.