Gazdaság

Ősszel jöhet a családi csődvédelem

Retvari-Bence(960x640).jpg (Array)
Retvari-Bence(960x640).jpg (Array)

Ha a család öt évig betartja a megegyezést, elengedhetik az adósságukat.

Már az ősz folyamán hatályba léphetnek a családi csődvédelem főbb szabályai, elsőként szeptembertől a jelzáloghitel-adósok szűkebb köre élhet a lehetőséggel, jövő szeptembertől pedig már minden elmaradással küzdő család előtt megnyílik az adósságcsapdából kivezető út, írja a Napi Gazdaság.

A KDNP a hét közepén terjeszti az Országgyűlés elé a családi csődvédelemről szóló javaslatát, mondta a lapnak Rétvári Bence, a párt alelnöke. Szeritne a javaslatról még a tavaszi ülésszakban döntés születik.

A hatályba lépés kettéválasztását elsősorban a bajban lévő állampolgárok tartozásainak jelenlegi összetétele indokolta. Azok, akiknek az otthona banki vagy más hátralék miatt veszélybe került, szerinte sürgős segítségre szorulnak, esetükben azonnali segítségre van szükség.

Rétvári a családi csődvédelem intézménye az önkéntesség elve alapján működik majd. A család csak akkor élhet a lehetőséggel, ha tartozásának együttes értéke nem haladja meg a vagyon, a jövedelem kétszeresét. A magánszemélyek mindenféle tartozás leküzdésére igénybe vehetik a csődvédelmet. Ez a lehetőség azok előtt is nyitva áll majd, akiknek az ügyében már megindult a végrehajtás. A procedúrába bekapcsolódhatnak a kezesek, az adóstársak és más kötelezettek is.

A bírói döntés meghatározza majd, hogy a magánszemély, a család különféle bevételeit miképpen kell felosztani a hitelezők között. Amennyiben az adós öt éven keresztül betartja a megállapodásban, a bírói határozatban foglaltakat, akkor a folyamat végén mentesülhet adósságainak bizonyos részétől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik