Gazdaság

Nem trükközött a Vértesi Erőmű a szénfillérekkel

Rendben talált mindent a hivatal, az előírt célokra használta fel a bezárt szénbányák után járó támogatást a szénerőmű.

A januárra és februárra vonatkozó rendkívüli támogatási igény ellenőrzése alatt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) munkatársai nem találtak olyan költségtételt, ami a szénipari szerkezetátalakítási támogatás keretében nem indokolt – közölte a múlt héten tartott helyszíni ellenőrzésről a MEKH szerdán.

A hivatal folyamatosan vizsgálja a társaságtól beérkező adatok pontosságát, hogy a támogatás céljára elkülönített összeg csak indokolt költségekre nyújtson fedezetet – közölték. A szénipari szerkezetátalakítási hozzájárulást a rezsicsökkentés óta a nem lakossági villamosenergia-fogyasztók fizetik, míg korábban az ún. szénfillér a lakossági tarifákba is be volt építve.

A MEKH közleménye szerint a támogatás a Márkushegyi Bányaüzemhez kapcsolódik, ami a Vértesi Erőmű Zrt. tulajdonában álló Oroszlányi Erőmű működéséhez szükséges szénforrást biztosítja. Ez Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányája.

Uniós határozat írja elő, hogy a versenyképtelenül üzemelő szénbányák nem tarthatók fent. A bányabezárások következményeinek enyhítésére a tagállamok támogatást nyújthatnak, így a szénfillér-támogatás 2018 végéig vehető igénybe. Ellenben mind a bevételek, mind a ráfordítások indokoltságának vizsgálatára szükség van. Ezt a MEKH végzi el, és ez alapján tesz javaslatot a nemzeti fejlesztési miniszternek a kifizetés mértékére. A Vértesi Erőmű Zrt. 2003 óta 81,7 milliárd forint támogatást kapott a szénfillérből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik