Gazdaság

Örülhettek a szállodások

szallodai-szoba(210x140).jpg (Array)
szallodai-szoba(210x140).jpg (Array)

Bár a lendületes évkezdés számait nem tudták hozni márciusban, de így is szépen növekedett a vendégéjszakák száma. Az oroszok viszont már nem özönlenek hozzánk.

Az erős évkezdés után egy kicsit veszített lendületéből a magyar szállodaipar, de azért márciusban is szép számokat hozott: éves szinten összességében 7,5 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma.

A beutazók

Ezen belül a külföldi vendégek 797 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 9,8, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 6,4 százalékkal nőtt. 

A márciusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. Közülük az Egyesült Királyságból, Olaszországból és Ausztriából érkezőknél 32, 19, illetve 18 százalékkal emelkedett, viszont az Oroszországból és Németországból érkezőknél 40, illetve 2,9 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. 

A külföldi vendégek a kilenc turisztikai régióból négyben több és ötben kevesebb éjszakát vettek igénybe.

Magyarországi vendégek

A belföldi vendégek 681 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 8,0, az általuk eltöltött éjszakáké 8,8 százalékkal nőtt.

A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom mind a kilenc turisztikai régióban nőtt, a legnagyobb mértékben (14–14 százalékkal) az észak-magyarországi és a nyugat-dunántúli régióban.belföldi vendégeké 8,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele pedig 8,2 százalékkal emelkedett, a szobakihasználtság átlagosan 1,8 százalékponttal nőtt, 45,7 százalékosra.

A szállodaszövetség bizakodó

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára az MTI-nek elmondta: a magyarországi szállodákban az első negyedévben folytatódott a kiemelkedő, 2014-ben tapasztalt növekedés. Az első negyedéves eredmények alapján jó lesz az év – jelezte.

A több vendég magasabb foglaltságot is jelent: az első negyedévben 2,3 százalékponttal 42,1 százalékra emelkedett a szállodák szobafoglaltsága. Az átlag szobaár a szállodákban az első negyedévben 7 százalékkal magasabb, 15 599 forint volt, ami szintén jó eredmény. Az egy kiadható szobára jutó bevétel (Revpar) pedig 6562 forint volt, ami 13,1 százalékkal magasabb az előző évinél. A főtitkár szerint ez összességében szép eredmény.

Ötcsillagosok és budapesti szállodák a topon

A legnagyobb növekedést a szállodák az ötcsillagos kategóriában tudták elérni, itt 57,9 százalékos foglaltságot mértek, 7,6 százalékkal magasabb, 33 335 forintos átlag szobaárral. A négycsillagos- és a gyógyszállodákban is szép növekedés volt – mondta.

Kovács István ismertette: a negyedéven belül a szállodákban a január-február kiemelkedő volt, a márciusi növekedés az erős bázis miatt kisebb lett. Adataik szerint a vendégéjszakák budapesti növekedése az első negyedévben meghaladta az országos átlagot: országosan a szállodákban 7,5 százalékkal több, összesen 3 millió 349 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ebből a budapesti szállodákban 1 millió 451 ezret, ami 9,1 százalékos, kiugró növekedésnek felel meg.

A belföldi vendégéjszakák száma ugyanakkor Budapesten nem nőtt az egy évvel korábbihoz képest, viszont a külföldinél mért 10,4 százalékos növekedés sokkal nagyobb volt az országos átlagnál – mutatott rá. Ebből következik, hogy a külföldi vendégéjszakák növekedése kizárólag a fővárosban jelent meg, vidéken enyhe visszaesés volt. Az első negyedévben a fővárosi szállodák teljesítménye húzta az országos átlagot – összegezte.

A legfőbb kockázat

Kitért arra, hogy az adatok alapján jó év lesz az idei, de óvatos optimizmussal tekint a statisztikára. A főtitkár szerint a legfőbb kockázatot az orosz beutazók számának csökkenése jelenti, a balatoni vendégéjszakákban mért csökkenés jórészt ennek köszönhető. Ezt a hatást nem lehet előre megbecsülni – vélekedett.

A szakértő szerint

Balatoni András, az ING vezető elemzője szintén kiemelte, hogy a belföldi vendégéjszakák száma dinamikusabban nőtt a külföldinél. A szobakihasználtság is emelkedett – tette hozzá. Ebben a keresetek és a vásárlóerő növekedése jelenik meg – mondta. Az idegenforgalom, a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás belső keresletre érzékeny ágazatok, ha a háztartásoknak több pénze van, ezekre is többet költ. A rendkívül alacsony inflációnak, valamint a lakosság növekvő optimizmusának jelentős hatása van a belföldi turizmusra – mutatott rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik