Gazdaság

Az államtitkár nem lát tragédiát az orosz turisták visszaesésében

ruszinkó ádám (Array)
ruszinkó ádám (Array)

Az ukrán válság és a rubel leértékelése nem tett jót, de a brit turisták jobban teljesítenek – mondta Ruszinkó Ádám az M1 műsorában.

Ruszinkó Ádám kiemelte, hogy az orosz beutazó turizmus az elmúlt tíz év sikertörténete: a magyarországi turisztikai szolgáltatók “hozzászoktak”, hogy évről-évre nagyjából tíz százalékos növekedést mutat az orosz piac.

10-15 százalékos visszaesés jöhet

2014-ben hajszálhíján a második legnagyobb küldő piac az orosz lett, kizárólag a krízis miatt, illetve az év utolsó hónapjainak csökkenése miatt lett az éves növekedés mindössze 1,4 százalékos. Kiemelte, hogy az orosz utazási irodák szövetségének adatai szerint két európai országban nem csökkent a kiutazó turizmus, ez Ciprus és Magyarország.

A rubel decemberi-januári közel 50 százalékos leértékelődése nagymértékben visszavetette az oroszok utazási kedvét – tette hozzá.

40 százalékkal több brit

A tavaszi foglalási adatok jobbak a januári-februárinál. Visszaesésre számítanak, de ha ez 10-15 százaléknál nem lesz nagyobb, akkor a 2012-2013-as orosz vendégforgalmat megismételheti az ágazat és “az nem lesz egy nagy tragédia összességében” – fogalmazott.

Kitért arra, hogy más piacok jól kompenzálják ezt a visszaesést. Példaként említette, hogy a brit turisták létszáma 40 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, az amerikai turisták létszáma is számottevő, 26 százalékos növekedést mutat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik