Gazdaság

Az MNB visszavonta a Kézizálog engedélyét

mnb (Array)
mnb (Array)

Újabb pénzügi céget számolnak fel, miután önfeljelentést tettek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön visszavonta a Kézizálog Zrt. pénzügyi szolgáltatási tevékenységre vonatkozó engedélyét és kezdeményezte a cég felszámolását. A társaság ügyfélpénzeket, betéteket nem kezelt, mondta a jegybank. 

A záloghitelezéssel foglalkozó társaság felszámolójának a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) kft.-t jelölte ki az MNB.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a Kézizálog Zrt. ügyfélpénzeket, betéteket nem kezelt, és sem a társaság mérete, tevékenysége, sem az érintett refinanszírozó intézmények által esetlegesen elszenvedendő veszteség nem jelent kockázatot a hazai pénzügyi rendszerre vonatkozóan.

Az MNB 2015. január 22-én felügyeleti biztost rendelt ki a Kézizálog Zrt.-hez a pénzügyi vállalkozás helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlata miatt. A PSFN felügyeleti biztosa korábban ismeretlen tettes ellen csalás bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett egy, a társasághoz és annak leányvállalatához kötődő ügy kapcsán – emlékeztet az MNB közleménye.

Az Országos Rendőr-főkapitányság április elején jelentette be, hogy a Kézizálog Zrt. tulajdonosa önfeljelentést tett a rendőrségen, a nyomozás csalás gyanújával indult. Az akkori közlés szerint a kár meghaladja a 4 milliárd forintot. Az ügyben kedden egy embert előállítottak a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, később őrizetbe is vették. Az MTI úgy tudja, a férfi azonos a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosával, aki korábban önfeljelentést tett.

Az MNB korábban azt közölte, hogy a Kézizálog Zrt. anyavállalata a Lombard Kft., amelynek ügyvezetője a nyomozó hatóságnál tett bejelentése szerint a csoport záloghitelezési tevékenységét hitellel refinanszírozó 8 hitelintézet felé – ezek közül egy már régóta felszámolás alatt áll – mintegy 4 milliárd forint értékben nem tudnak elszámolni a fedezetül szolgáló zálogtárgyakkal, mivel azok értékét korábban hamisan adták meg a refinanszírozóknak.

A Lombard Kft. a Kézizálog Zrt.-nél bennmaradt zálogtárgyak kereskedelmi értékesítésével foglalkozik. Befektetési szolgáltatási tevékenységet egyik cég sem végzett. Az MNB korábbi tájékoztatása szerint a Kézizálog Zrt. által nyújtott záloghitelek fedezetéül szolgáló zálogtárgyak döntő részét az ügyfelek az elmúlt hónapokban visszaváltották, újabb kötelezettségeket pedig nem vállalhatott, így az ügyfelek felé nincs elszámolási hiány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik