Gazdaság

Súlyos helyzetbe került Görögország

ciprasz-juncker (alekszisz ciprasz, jean-claude juncker)
ciprasz-juncker (alekszisz ciprasz, jean-claude juncker)

Már februárban sem tudták kifizetni minden állami alkalmazott bérét, de hiába kértek találkozót az Európai Bizottság elnökétől.

Találkozót kért Alekszisz Ciprasz miniszterelnök Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől, mert az athéni vezetés súlyos pénzzavarba került. Juncker azonban elutasította a kérést – írja pénteki számában a Süddeutsche Zeitung.

A görög kormány napról napra az államcsőd megakadályozásáért küzd, már februárban sem tudták kifizetni minden állami alkalmazott bérét. Ciprasz a súlyos helyzet miatt fordult az Európai Bizottság elnökéhez, aki főleg időpont-egyeztetési okokra hivatkozva hárította a megkeresést. Abban állapodtak meg végül, hogy az euroövezeti pénzügyminiszterek tanácskozása után, hétfőn beszélik meg, mikor találkozzanak.

Ennek ellenére Juncker és Ciprasz folyamatosan konzultál, állandó telefonos kapcsolatban vannak. A görög kormányfő ahhoz vár segítséget, hogy minél hamarabb hozzájuthassanak a 2012-ben indított második nemzetközi mentőprogram megmaradt forrásaihoz, 15 milliárd euróhoz. Ennek feltétele, hogy a görög kormány konkrét intézkedésekkel álljon elő és ezeket fogadtassa el a törvényhozással. Erre a görög kormánynak hivatalosan április végéig van ideje, de az eurócsoport elnöke a héten jelezte, hogy a pénz egy részét már márciusban átutalhatják, ha sikerül korábban végrehajtani a reformokat.

Athén első, hat pontból álló tervét azonban az eurócsoport képviselői elutasították szerdán, arra hivatkoztak, hogy az adók behajtásának felügyeletére kinevezni tervezett biztos nem eléggé független a kormánytól és a törvénytervezet alapján túl kevés bevételhez jutna a költségvetés. Sürgették azt is, hogy Athén terjessze ki a privatizációs programot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik