Gazdaság

Milliókkal verték át a baranyai községeket

palyazat(210x140).jpg (pályázat)
palyazat(210x140).jpg (pályázat)

Több dunántúli önkormányzat is lépre ment: egy pécsi kft. pályázatírási szolgáltatásait ajánlotta jó pénzért, de csupa esélytelen ügyet hagyott maga után.

Beremend önkormányzata az ügy egyik érintettje, akik a Start-programra pályázva két éve akartak beindítani egy betonlapgyártó üzemet, azzal, hogy ott közmunkásokat foglalkoztatnak majd – írta meg a Népszabadság. A község nyert is 54 millió forintot erre a célra, és be is szerezték a szükséges gépet. 7 millió forintot fizettek érte a pécsi székhelyű Erdőért 2006. Kft.-nek. Csakhogy mint kiderült, egy házilag összetákolt masinát kaptak, ami nem működik, és nem is javítható. Ráadásul a lap szerint az önkormányzat jóval drágábban vette, mint kellett volna, mert egyébként 1,5 millió forintért lehet kapni betonlapgyártó gépet. Így aztán a program nem is tudott beindulni.

Kiderült, hogy már egy évvel korábban is szerződött az önkormányzat ugyanezzel a céggel, termálvíz kinyerésére. A pályázatot az Erdőért írta meg, de mielőtt be kellett volna adni, az akkori polgármester zárt ülésen megszavaztatta, hogy mégse induljanak, mert információi szerint úgysem nyerhetnek. Így aztán a pályázatra költött pénzt gyakorlatilag kidobták az ablakon. A jelenlegi polgármester (aki 2014 óta tölti be tisztét) gyanúja szerint elődje rájöhetett, hogy a pályázat értéktelen, ezért kérte erre a testületet.

A lap utána nézett annak, hogy vajon a cég honlapján referenciaként feltüntetett önkormányzatok mennyire voltak elégedettek az Erdőért pályázati tevékenységével. Így tudták meg, hogy számos más önkormányzatot is átvert a vállalkozás, és emiatt többen be is perelték a céget.

Ha részletesebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik