Gazdaság

Egyre hatástalanabbak a Facebook-reklámok

facebook (facebook)
facebook (facebook)

Főleg a fiatalokra nemigen hatnak már - állítják egy kutatás készítői. Az ok: drámaian nőtt a reklámelutasítások aránya. AZ idősek viszont egyre jobban rá vannak kattanva.

Idén is megjelent a Nagy Facebook Kutatás, amelynek leglátványosabb eredménye, hogy drámaian nőtt a reklámelutasítás, főképp a fiatal korosztályokban. Meglepő viszont, hogy inkább az idősebb korosztály a függő.

Az oldal népszerűsége egyébként töretlen, igaz csak a megkérdezettek 20%-a gondolja úgy, hogy a Facebook biztosan fenn is fog maradni.

A fiatalok kevésbé függők

Az ArvaliCom másfél évvel az első Nagy Facebook Kutatása után idén újra elvégezte a hazai fészbukozók közösségi médiához kapcsolódó szokásainak felmérését. A 834 hazai Facebook-felhasználó körében online adatfelvétellel végzett kutatásból kiderül, hogy az oldalt használó fiatalok kevésbé függők, mint a szüleik, hogy a nemzetközi tendenciákkal ellentétben a válaszadó magyarok növelték Facebook-használatukat az elmúlt időben, és bár a közeljövőben többen kívánják csökkenteni aktivitásukat, mint növelni, nem csökkent az oldal népszerűsége. A reklámokat viszont sokkal kevesebben nézik, és komoly kihívók is piacra léptek, az önmegsemmisítő üzenetekkel operáló Snapchat igen kedvelt lett.

Azért továbbra is Facebook a legnépszerűbb

Az összes korosztályban inkább nőtt a Facebook használata, mint csökkent, leginkább a 40 év felettiek növelték időráfordításukat, igaz, a válaszadók felénél változatlan maradt az oldalon töltött idő. A nemzetközi közösségi oldalak versenyében a nagyon fiatal Snapchat drámaian előretört. A 18 éven aluli Facebook-használó magyar fiatalok közel harmada kedveli, míg a másik nagy kedvenc az Instagram (27 %), a legkevésbé használt oldal a szakmai karrierépítést támogató LinkedIn, amelyről a fiatalok 67-a % nyilatkozta, hogy nem is ismeri. A Facebook továbbra is minden korosztályban magasan vezeti a népszerűségi listákat. Az oldalt egyik korosztály sem tartja tolakodónak, a döntő többség (76%) arra használja, ami számára fontos és praktikus, és még az a 6% is, akit idegesít a Facebook, gyakran látogatja azt. Leginkább a kutatásban résztvevő 40 felettiek viseltetnek pozitív érzelmekkel (26%) a Facebook iránt, de ők azok, akiket a legkevésbé érdekel, hogy hányan látják a posztjaikat. A Facebook-on leginkább csetelünk (51%), a csoport funkciót használjuk (24%), és kedvenc oldalainkat követjük (17%).

Mire és hol használjuk?

Az ArvaliCom Nagy Facebook Kutatása szerint tableten nézik a legritkábban a Facebookot, 40 év alatt továbbra is az okostelefon a favorit, ami összességében is már megelőzi az asztali számítógépeket. Az adatokból kiderül, hogy egyik korosztály sem igazán keres munkát ezen a felületen, és hogy minden ötödik Facebook-felhasználó már 50 feletti oldalt like-olt, de leginkább 5-10 között található az átlagos bevallott like-szám. A kutatásban részt vett felhasználóknak nem jelent gondot a Facebook használata: átlagosan 90% felett volt azok aránya, akik azt állították, hogy jól kiismerik magukat, vagyis mindent tudnak az oldalról, amire szükségük van, és még a 40 év felettieknél is 83% ez az érték.

A Facebook jövője és a hirdetések megnövekedett aránya

Ebben a kérdésben nagyjából egységesen vélekednek a korosztályok, a válaszadók közel fele gondolja úgy, hogy lesz komoly kihívója, de csak 20 százalékuk jósol biztos fennmaradást a platformnak, amely nagy változásokon ment át az elmúlt évben az organikus elérés és a hirdetési szabályzat terén. Az ArvaliCom Nagy Facebook Kutatása ezért idén is kíváncsi volt arra, hogy mennyire zavarja a megnövekedett reklámzaj a felhasználókat.

A legkevésbé elfogadó a fizetett megjelenéseket illetően a legfiatalabb generáció, amelynek közel 53 %-a számára már túl sok a hirdetés. Ők a leginkább elutasítóak a kampányokkal kapcsolatban is, 68 %-uk állítja, hogy még sosem kattintott hirdetésre az oldalon. Az üzenőfali hirdetésekre a 18-nál idősebb, de 40-nél fiatalabb felhasználók a legérzékenyebbek, 56 %-uk mondta, hogy biztosan látott már itt szponzorált posztot. A megváltozott reklámkörnyezetet jól illusztrálja, hogy míg 2013-ban még csak 6 % állította, hogy sosem kattint hirdetésekre, mára ez az érték a most megkérdezett három életkori csoport átlagát tekintve elérte a 45 %-ot!

„A friss adatok figyelmeztetőek nem csak a hirdetők, hanem a Facebook számára is, amely egyre agresszívabban monetizálja a felületet a tőzsdei bevezetés óta. Mindemellett az oldal hanyatlásáról és a függőség káros társadalmi hatásairól hangosan prédikáló vészmadarak véleményét nem igazolják a tények, a nagy többség igen tudatosan használja az oldalt”, véli Karvalics Attila, a kutatást végző ArvaliCom ügyvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik