Gazdaság

A NAV készítheti helyettünk az adóbevallást

adó-bevallás (adó-bevallás, adónyilatkozat, adó, NAV)
adó-bevallás (adó-bevallás, adónyilatkozat, adó, NAV)

A bankok adója is kisebb lesz.

Járulékkedvezményt kaphatnak a mezőgazdasági munkásokat alkalmazó cégek, kisebb adóval számolhatnak a bankok és a társasági adó is csökkenhet jövőre, mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak.

A lap hétfői számában a helyettes államtitkár azt mondta, a társasági adó csak akkor csökkenhet, ha a nagyjából százmilliárdos csökkentés nem sodorja veszélybe a költségvetési hiányról szóló terveket. “A tervek szerint egykulcsossá tesszük a magyar társasági adórendszert, ez pedig tíz százalék körül lesz majd” – mondta.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a gazdasági eredmények “lehetővé teszik, hogy felvegyük a napirendre a forgalmi adó csökkentésének gondolatát, megvizsgáljuk a mérséklés lehetőségeit”, azonban szerinte egy későbbi áfacsökkentés semmiképpen sem járhat majd a jövedelmeket terhelő adók emelkedésével. “Sőt, utóbbiakat markánsan csökkenteni szeretnénk” – tette hozzá.

A kormány éppen a napokban döntött a munkahelyvédelmi akció kiterjesztéséről. A jövőben jelentősen csökken a közterhe azoknak a vállalkozásoknak, amelyek mezőgazdasági munkára vesznek fel embereket.

A pénztárgéphasználat várható kiterjesztésével kapcsolatban leszögezte: az új rendelkezéseket csak akkor vezetik be, ha minden érintett felkészült az előírások végrehajtására.

A jövőben a taxisok, a fodrászok, a műkörömépítők, a kozmetikusok, az állatorvosok, a fényképészek is online kasszát használhatnak, de ilyen készüléken állíthatják ki a nyugtát az edzőtermek üzemeltetői is, mondta.

A személyi jövedelemadózás területén tervezik, hogy megfordítják a személyijövedelemadó-bevallás menetét, a jövőben a hivatal készítené el a bevallást, és a kész nyomtatványt küldené el jóváhagyásra a magánszemélyeknek. “Az új módszert terveink szerint – teszt jelleggel – már 2016-ban elindítjuk egy kisebb adózói csoportnál. Ha a próba sikerrel zárul, a következő esztendőben, 2017-ben már 3-3,5 millió ember helyett fog dolgozni a hivatal”, mondta Pankucsi Zoltán.

Az adójukat mindenkor időben és hiánytalanul befizető vállalkozások helyzetén kívánnak könnyíteni azzal, hogy kisebb adminisztratív hibák miatt rájuk nem szabna ki bírságot a hatóság. A jó adózók kevesebb ellenőrzéssel kalkulálhatnának, és ügyeikben a hivatal csak rövidebb ideig, legfeljebb fél évig vizsgálódhatna.

“Olyan feltételeket szeretnénk kialakítani, hogy sok gazdasági szereplőnek feltett szándéka legyen bejutni ebbe a körbe, így az adók lerovása is mind többeknek érje meg” , mondta. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik