Gazdaság

Gigaelbocsátás jön az állami banknál, mi lesz Matolcsy fiával?

mkb (mkb)
mkb (mkb)

300 fős leépítés jön az MKB Banknál, amely nemrég alkalmazta a tulajdonosi jogokat gyakorló jegybank elnökének gyermekét.

A pénzintézet december óta tartó reorganizációs programja részeként szüntet meg idén csaknem 300 státuszt. A bank vezetése a csoportos létszámcsökkentésről tájékoztatta az illetékes munkaügyi központot, a lebonyolításról, feltételekről pedig egyeztet az üzemi tanáccsal.

Az MKB év eleje óta több mint 30 százalékkal csökkentette vezetői számát, de a jelenlegi dolgozói létszámmal nem növelhető működése hatékonysága. Ezért döntött a csoportos létszámcsökkentésről. Az MKB 99,99 százalékos tulajdonosa a magyar állam, amely 55 millió euróért vásárolta meg a pakettet a Bayerische Landesbanktól.

Az eladó vállalta, hogy az átadás előtt 270 millió eurós tőkerendezést hajt végre a bankban. Az MNB korábban elrendelte az MKB Bank Zrt. szanálását, átvette a bank feletti tulajdonosi és igazgatósági jogkörök gyakorlását, szanálási biztosokat rendelt ki.

Az MKB Bank tehát a reorganizáció, és a vezetők 30 százalékának leépítése közepette erősített a minap a tulajdonosi jogokat gyakorló jegybank elnökének gyermekével. Matolcsy Máté Huba kiválasztásánál „kizárólag szakmai szempontok érvényesültek”, amikor stratégiai és üzletpolitikai elemző lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik