Gazdaság

Brókerbotrány: itt a külügy háttérintézmények új vezetője

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) pénteki közgyűlésének döntése értelmében Ducsai-Oláh Zsanett a részvénytársaság új vezérigazgatója.

A korábbi vezérigazgató, Kerekes György megbízatását visszavonták – olvasható a közleményben. Az új vezérigazgató kinevezése határozatlan időre szól, és április 3-ával életbe is lép, írja az MTI.

A tárcánál emlékeztettek: az MNKH-t a magyar állam és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közösen alapította azzal a céllal, hogy a nemzeti külkereskedelmi stratégiával összhangban új piacokat és üzleti lehetőségeket nyisson a magyar vállalkozások előtt. Tevékenysége révén már 26 országban nyílt magyar kereskedőház, segítve a magyar vállalkozások által létrehozott termékek, szolgáltatások és a külpiaci igények egymásra találását.

A KKM közölte: Kerekes György februárban jelezte a miniszternek és a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárnak, hogy április elejétől a magánszektorban kívánja folytatni a tevékenységét. Kerekes György távozásának a Quaestor-ügyhöz semmi köze nincs – tudatta a tárca. De az MNKH-nak van.

Két éve kötött szerződést a Quaestorral, amely „korábban mindenfajta felügyeleti vizsgálaton megfelelt, a cégnél történő pénzelhelyezést a felügyeleti szervek soha nem minősítették kockázatosnak”. Az MNKH-nak egy értékpapírszámlája volt, a kereskedőház a legbiztonságosabb formában tartotta az adófizetők pénzét, nem kezdeményezett kockázatos ügyleteket! Mivel tehát az MNKH a pénzt nem a Quaestor vállalati kötvényeiben, hanem állampapírban tartotta, a tőke kivétele nem járult hozzá a Quaestor csődjéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik