Pénzügy

Furcsa napon üzletelt Győr a Quaestorral

T Csaba és Sz Péter (t csaba, sz péter)
T Csaba és Sz Péter (t csaba, sz péter)

Pont akkor vettek egymilliárd forintnyi állampapírt, amikor a brókercégnek a legnagyobb szüksége volt a pénzre.

A győri önkormányzat egy nappal azután vett a Quaestortól egymilliárd forint értékben állampapírt, hogy robbant a svájci frank árfolyama és emiatt a brókercégnek sürgősen kellett a pénz – írja a 444.hu.

Január 15-én a svájci jegybank feladta az euróval szembeni árfolyamgátat, így hirtelen húsz százalékot erősödött a frank, amitől egy időre az egész devizapiac lefagyott. A következményeken nagyot buktak a devizakereskedők és a brókercégek is. A befektetők a svájci frank kismértékű gyengülésére számítottak, ennek viszont az ellenkezője történt, sokkal nagyobb erővel, így akik néhány tízezres nyereséget vártak, akár milliós bukásokkal nézhettek szembe. Mivel a devizapiac lefagyott, azok a mechanizmusok, melyeknek egy bizonyos veszteségnél le kellett volna zárniuk az ügyfelek pozícióit, nem működtek, így a legtöbb, svájci frankkal kereskedő ügyfélnél a teljes fedezetet elvitték a történtek. A brókercégek gigantikus pótfedezeteket követeltek, de ezt az ügyfelek nagy része nem fizette be.

A devizaügyletekből származó veszteség jelentős része maradt így a brókercégeknél, a Buda-Cashnél például 6-8 milliárdos hiányról pletykáltak, ami sokak szerint hozzájárulhatott a cég bedőléséhez, de ugyanez történt a Quaestornál is, így sürgősen szükségük lett pénzre.

A történtek másnapján Győr önkormányzata elhelyezett egymilliárd forintot a Quaestornál. A képviselőtestület korábbi jegyzőkönyveiben nem volt nyoma az állampapír-vásárlási terveknek – írta a 444.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik