Gazdaság

Vasárnap is nyitva tartó boltok – erre számítson

cba (cba)
cba (cba)

Ember legyen a talpán, aki hirtelen tudja, hova mehet, ha a kormány szándékai ellenére vasárnap mégis halaszthatatlan vásárolni valója lenne. Segítünk, hol talál vasárnap is nyitva tartó boltokat.

A vasárnapi nyitva/zárva tartás szabályainak kialakítása még nem fejeződött be, és eddig is számos kanyarral jutott el oda, ahol jelenleg tart. Mint írtuk, végül nem lettek kivételek, és nem kizárt, hogy egy későbbi változtatással a világörökség területén lévő üzleteknek is be kell majd zárniuk.

Megkérdeztük a nagy láncokat, náluk a jelen állapot szerint mire számíthatnak a vevők és honnan tájékozódhatnak. Egy részük nemcsak az üzletekben, hanem honlapján is tájékoztat erről, de nem mindegyikük. És van olyan üzletlánc is, ahol a központban még fogalmuk sincs, a hálózat egyes egységei hogyan tartanak nyitva.

Mivel olvasóink érdeklődtek, annak is próbáltunk utána járni, hogy a posták illetve a lottózók vasárnapi nyitva tartását befolyásolja-e az új szabály. És arra is kitérünk, hol, melyik lánc nyit ki most vasárnap a válaszolók közül.

Ahol egy bolt sem lesz nyitva

Bár korábban mi is megírtuk, hogy többek között két Tesco lehet nyitva vasárnap (a világörökségi területen lévő sátoraljaújhelyi és szerencsi), most érdeklődésünkre azt mondta az áruházlánc sajtóosztálya, hogy végül a 209-ből egy áruházuk sem nyit ki a hét utolsó napján.

Mint köztudott, a legújabb tervek szerint a világörökségi területeken lévő üzletektől is megvonhatják a vasárnapi nyitva tartási jogot, így részükről ez a lépés nem lehet véletlen.

Az Auchannál szintén mind a 19 áruház zárva lesz, az adventen kívüli szabad vasárnapot pedig az áruházakkal közösen határozták meg, a vonzáskörzetben élők igényeit és vásárlási szokásait is figyelembe véve. Az időpontokról online, az áruházakban és akciós kiadványainkon keresztül fogják tájékoztatni a vevőket, így bíznak benne, hogy azokhoz is eljut az információ, akik csak ritkábban járnak hozzájuk. Ráadásul ígéretük szerint az auchanos szabadvasárnapok nemcsak egy plusznapot jelentenek majd, hanem különleges akciós ajánlatokat is.

Néhány városban nem lesz gond a vasárnapi vásárlás

A Rossmannak a jelenleg hatályos jogszabályok alapján három olyan fővárosi, világörökségi területen lévő üzlete van amely nyitva tarthat vasárnap is (Szervita tér, Szent István körút, Teréz körút). Náluk végleges döntés erről még nincs arról, hogy a többi üzlet mikor élne a plusz egyszeri nyitva tartási lehetőséggel. Az ezzel kapcsolatos infók náluk is elérhetőek a weblapjukon és az üzletekben is.

A Spar 9 boltjában várja továbbra is a hét utolsó napján a vevőket. Ebből az első üzlet reptéren található, míg a 2-8. világörökségi területen vagy annak pufferzónájában, a 9. piac közelében. www.spar.hu Az egyetlen, szabadon felhasználható vasárnapot eltérő időpontokban használják fel, melyről itt tájékoztatják a vevőket.

Ezen kívül nyitva lesz az OMV kutakon lévő (a benzinkút-üzemeltető cég tulajdonát képező) 9 Spar-emblémával ellátott bolt is. A Spar-embléma ezeknél az üzleteknél tehát nem a tulajdonost, hanem az áruválasztékot jelzi, ezért az OMV jogértelmezése szerint nincs törvényi akadálya a vasárnapi nyitva tartásnak, ahogy a többi 160 kúton lévő üzletükben sincs. Azt is megtudtuk, hogy a jövőben további 8 shop kaphat Spar-emblémát.

A Pennynél a jelenlegi szabályok szerint vasárnap négy üzlet (Sátoraljaújhely, Sárospatak, Szerencs, Tokaj) lehet nyitva. A szabad vasárnapokra vonatkozó kérdésünkre viszont nem válaszolta, de a vevőket online és reklámújságjaiban is tájékoztatják, ha lesz változás. 

A Lidltől pedig azt a választ kaptuk, hogy a mostani szabályok szerint három világörökségi területen lévő üzletük lehet nyitva vasárnap (Budapest, Király utca; Sátoraljaújhely; Szerencs). Online tájékoztatás pedig itt érhető el.

Az ALDI 3 üzlete tarthat továbbra is nyitva vasárnaponként, ezek Budapesten a Vásárcsarnokban ill. az V. kerületben a Kossuth Lajos utcában ill. a Báthory utcában találhatóak. A vasárnapi nyitva tartásról a weboldalukon ill. a budapesti üzletekben elhelyezett plakátokon tájékozódhatnak a vásárlók.

Ahol nem lesz egységes szabályozás

A CBA-tól úgy tájékoztattak minket, hogy mivel a vasárnapi nyitva tartás szabályozásánál – sajtóhírek szerint – további változások várhatók, amíg a módosítások hivatalosan nem látnak napvilágot, addig (a boltlánc szerint érthető okokból) nem tudnak releváns információt adni a vasárnap nyitva tartó üzletekről.

Azt is hozzátették, hogy mivel hálózatukban a franchise partnerek dolgoznak, így ők saját hatáskörben dönthetik el, mikor veszik igénybe az egyszeri, szabadon választható vasárnapi nyitva tartási lehetőségét. Egységes szabályozás ezzel kapcsolatban a cégnél nem lesz. A CBA szerint egyébként az üzlet elhelyezkedése és egyéb tulajdonoságai is befolyásolják, azt hogy mikor érdemes kihasználnia a nyitva tartás lehetőségét.

Az Cooptól Reáltól nem kaptunk válaszokat, de egy korábbi információ szerint utóbbi láncnál több mint 500 üzlet lehet továbbra is nyitva a hét utolsó napján.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Most vasárnap

Mint írtuk, már most vasárnap is kinyithat az üzletek egy része. Az adventen kívüli bónuszvasárnapot az előzetes információknak megfelelően egységesen húsvét előtt veszik ki a Tescók, így március 29-én összes áruházuk várja a vásárlókat, akárcsak a Metrók.

Az Auchan azt írta, március 29-én a debreceni, fóti, székesfehérvári, valamit a miskolci József Attila utcában található áruházunk fog nyitva tartani. A Rossmannok közül viszont egyetlen olyan üzlet sem lesz most nyitva, amely egyébként sem nyit ki vasárnap.

A Spar azt válaszolta, hogy az egyébként nyitva tartó üzletein kívül a budapesti Párkány (XIII. ker.), Darus (XVIII. ker.) és Görgey Artúr (IV. ker.) utcai üzleteik lesznek most nyitva, meg az OMV-Spar.

A Lidlnél pedig további három áruház él most a nyitva tartás lehetőségével (Budapest, XV. kerület, Régi Fóti u, Csorna, Soproni út, Esztergom, Bánomi út).

Ha lottózna vagy postára kell mennie

Kiderült, a vasárnapi zárva tartás változóan érinti a lottózókat. A Szerencsejáték Zrt. lapunk kérdésére azt írta, attól függ, hogy saját illetve partneri értékesítőhelyeik hol vannak. A Tescókban található saját lottózóik például zárva tartanak március 15. óta, mert az áruházlánc sem nyit ki. Viszont pont emiatt március 29-én ugyanezeken a helyeken ők is kinyitnak. Az Szrt. arról még nem tudott biztosat mondani, hogy a bevásárlóközpontokban lévő lottózók nyitva lesznek-e majd, mivel a plázák sem hoztak még végleges döntést ebben az ügyben.

Ezen kívül az is változó, hogy az értékesítési partnereket egyáltalán érinti-e a törvény, ezért sincs átfogó információjuk még. Informálódni a neten itt lehet.

Felvetettük, hogy emlékeink szerint egyes lottózókban csokit, üdítőt, játékot, stb. is lehet kapni, és ennek kapcsán érdeklődtünk, számítanak-e arra, hogy a vasárnap is nyitva tartó lottózókban az egyéb (inkább bolti jellegű) termékek iránt megnőhet a kereslet, illetve hogy tervezik-e ezt a kínálatot bővíteni. Azt a választ kaptuk, hogy szerencsejátékot több csatornán keresztül (saját lottózó, bizományosok, posta, lapker, interaktív csatornák) értékesítenek. Ebből saját lottózóinkban nincs lehetőség ilyen jellegű termékeket venni. Más értékesítő partnereknél előfordulhat, de erről sincs központi információ.

Érdeklődtünk a postánál is, lesz-e változás a vasárnapi nyitva tartásban, illetve a nem postai, hanem inkább bolti jellegű termékek forgalmazásában (szélesíthetik-e a termékkört, várnak-e felfutást?), de választ nem kaptunk. A vasárnap nyitva tartó postákat egyébként itt találja, a gyógyszertárakról pedig például itt tudhatja meg, nyitva lesznek-e. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik