Gazdaság

Kamatot vágott az MNB

MNB (MNB)
MNB (MNB)

15 bázisponttal újabb történelmi mélypontra 1,95 százalékra csökkentette az alapkamatot a jegybank monetáris tanácsa. A forint rögtön reagált a hírre.

Az ülés előtt elemzők egyöntetűen csökkenést vártak, csak abban voltak megosztottak, hogy a testület milyen mértékű mérséklésről dönt.

A monetáris tanács legutóbb 2014. júliusában csökkentette az alapkamatot, 2,10 százalékra. Matolcsy György jegybankelnök akkor bejelentette, hogy a tanács “tartós tartásra rendezkedik be”. A decemberi inflációs jelentés azonban jelentősen mérsékelte a fogyasztói áremelkedésre vonatkozó jegybanki várakozásokat, így megjelent az újabb enyhítési ciklus lehetősége.

A februári kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvben az MNB már kilátásba helyezte, hogy a márciusi inflációs jelentés ismeretében értékeli majd a tanács a monetáris kondíciók további könnyítésének szükségességét.

A forint jól reagált

Erősödött a forint kedd délután miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 bázisponttal 1,95 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

Az euró árfolyama a kamatdöntő ülés előtti percekben 303,34 forint volt, a kamatdöntés után 302,13 forintra csökkent. Az euró árfolyama kedd reggel még 303,59 forint volt.

A dollár árfolyama az MNB ülése előtt 276,33 forint volt, utána 275,42 forint. A svájci frank jegyzése 288,78 forintról 287,90 forintra, a japán jené 2,3146 forintról 2,3096 forintra változott.

Reggel hétkor a dollár árfolyama 277,33 forint, a franké 287,07 forint, a jené 2,3196 forint volt.

Lesz még lejjebb?

Az Equilor szerint az elemzői várakozásoktól kissé elmaradó mértékű volt a kamatvágás. A mai döntést egy rövidebb sorozat első lépéseként értelmezik. Véleményük szerint 1,6 százalékos minimumszinten állhat meg a jegybank és inkább több, kisebb csökkentés jöhet.

Délután Matolcsy fontos bejelentéseket tett

A Monetáris Tanács egyébként háromkor megjelenő állásfoglalásában értékeli majd a makrogazdasági folyamatokat, főleg az előrejelzési horizont második fele lesz hangsúlyos az elemzők számára. Matolcsy György jegybankelnök pedig sajtókonferencián tájékoztat a további részletekről.a mai döntést egy rövidebb sorozat első lépéseként értelmezzük. Véleményünk szerint 1,6%-os minimumszinten állhat meg a jegybank és inkább több, kisebb csökkentésre készülhetünk fel.

Az Erste elemzői szerint amennyiben a jegybanki döntéshozók úgy gondolják, hogy a magyar gazdaság számára gyengébb forintra van szükség (az inflációs cél, illetve a növekedés serkentése miatt), a sajtótájékoztató, illetve a kamatdöntő ülést követő közlemény olyan utalásokat tartalmazhat, aminek következtében a magyar fizetőeszköz eladói nyomás alá kerülhet. Ellenkező esetben viszont, azaz ha a tanács bezárja a kaput további lazító lépések előtt, újra beköszönthet a 300-as szint alatti forint korszaka.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik