Gazdaság

A magyar kormány beperli a Financial Timest

financial times (financial times, )
financial times (financial times, )

Kormányközeli forrásból úgy értesült a Hír24, hogy a kormány beperli a Financial Timest a paksi bővítés blokkolásáról szóló cikkük miatt.

A kormány olyan pert akaszt a brit Financial Times nyakába, „ami még őket is meg tudja ingatni” – állította egy kormányközeli forrás a Hír24-nek.

Mint arról beszámoltunk, a lap csütörtökön arról írt, hogy az Európai Unió blokkolta a paksi bővítésről szóló orosz-magyar megállapodást. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár még csütörtök éjjel közölte, hogy helyreigazítási kérelemmel fordult a magyar kormány a Financial Times szerkesztőségéhez. Az Index ezt követően azt írta, hogy Navracsics Tibor magyar uniós biztos megerősítette a lap értesüléseit, később, egy másik cikkben viszont azt közölte: Navracsics csupán arról beszélt, hogy a fűtőelemek beszerzésével van baj.

Pénteken reggel Kovács sajtótájékoztatón ismételte meg, hogy a kormány álláspontja szerint nem igazak a cikkben leírtak. Este Navracsics az InfoRádióban nyilatkozva megismételte: ő nem a teljes paksi bővítés uniós blokkolását erősítette meg az előző napon, hanem azt, hogy az EU-bizottság a fűtőelem-beszerzésre vonatkozó szakaszok egyes elemeit kifogásolja.

Nem lesz helyreigazítás

„Amit megírtunk, az úgy pontos és hiteles” – mondta a brit gazdasági lap munkatársa azután, hogy a magyar kormány tagadta a csütörtök esti cikkükben megjelent értesülést. A kormány helyreigazítási kérelemmel fordult a laphoz, amit az FT a fentiek alapján lényegében elutasított, így a hivatalos válaszuk is borítékolható.

Forrásunk szerint a kormány azért perli be a világ leghitelesebb üzleti lapját, mert a paksi bővítésről szóló cikkükkel „kárt okoztak Magyarországnak”. Jelenleg jogászok vizsgálják az ügyet.

A kormány szerint az oroszok mellett az a legerősebb érv, hogy egyedül ők adtak pénzt hitel formájában az atomerőmű bővítésére, a nyugati országok erre nem voltak hajlandóak, és emellett az oroszok a használt fűtőelemet is elszállítják. A kormány úgy ítéli meg, hogy az EU kettős mércét használ Magyarországgal szemben, hiszen a finneknek engedélyezték orosz atomerőmű építést, míg a magyaroknak nem.

FRISSÍTÉS 15:00
Kovács Zoltán kormányszóvivő délután megerősítette a Hír24 értesülését, amikor az MTI kérdésére azt mondta: ha a Financial Times brit üzleti lap nem közöl helyreigazítást a paksi bővítésről szóló múlt heti, a magyar kormány szerint hamis és félrevezető cikke miatt, a kabinet jogi útra tereli az ügyet – írta az MTI.

HIR24 vélemény

A finn példa több szempontból nem hasonlítható össze a paksi bővítéssel. A finneknél egy magáncég a beruházó, így nincs benne állami pénz, és a finn kormány nem titkosított semmit. Sőt előre elküldték a finn-orosz szerződést az Euratomnak és az EU Bizottságnak. A magyar kormány utólag, az orosz-magyar szerződés megkötése után akart engedélyeztetni, holott tisztában volt vele, hogy ezzel problémák lehetnek. A finneknél az egyeztetésnek köszönhetően olyan kompromisszumos megoldás született, hogy a fűtőelemekre egy 3-4 éves orosz beszállítási időszak után nemzetközi pályázatot írnak ki. Egyelőre nem látszik, hogy Pakson ki szállíthatna be fűtőelemet, ha nem az oroszok. A magyar kormány által szóba hozott, egyik lehetséges beszállító, az amerikai Westinghouse cáfolta, hogy erről tárgyalnának a kormánnyal.

Az EU nem használ kettős mércét Magyarországgal szemben. Sőt, éppen az ország érdekeit védi, ha már erre a kormány képtelen. A fűtőelemek kizárólagos orosz beszállítása azért lehet rossz a magyar költségvetésnek, mert kizárja a jövőbeli versenyt. Bármikor előállhat egy olyan helyzet a jövőben, hogy a fűtőelemeket olcsóbban tudnánk beszerezni más forrásból, mint az oroszoktól, viszont a szerződés szerint 30 évre kötve vagyunk hozzájuk. Mint ahogy az is elképzelhető, hogy 5-6 év múlva már nemcsak az atomerőművel lehet biztosítani egy ország olcsó, biztonságos áramellátását. Hanem mondjuk az új áramtárolási technológián alapuló, lakossági napelemes rendszerekkel.

Az FT beperléséhez sok sikert kívánunk a kormánynak, a világ egyik legjobb üzleti lapja három különböző brüsszeli forrás alapján írta, amit írt, aligha véletlenül. Mivel a cikk érdemi megállapításai érvényesek, szerintünk nem az okoz károkat az országnak, ha tájékoztatják a világot arról, hogy mi a baja az EU-nak a paksi bővítéssel, hanem az, hogy a kormány eleve átláthatatlan módon, titokban és kizárólagosan az oroszokkal szerződőtt, és ez nagyon sokba kerül az országnak – anyagilag és politikailag is.

Véleményünk szerint az EU Bizottság fűtőelemmel kapcsolatos döntése egy finom diplomáciai eszköz arra, hogy a magyar kormány arcvesztés nélkül visszavonuljon a paksi bővítésből. Hiába döntenek az oroszok úgy, hogy még mindig megéri nekik az építkezés, az EU két másik ügyben is vizsgálja a bővítést. Azt nézik, hogy nem írtak ki tendert, sem közbeszerzést az építkezésre, illetve tiltott állami támogatásnak minősülhet a magyar állam részvétele. Ezek mindegyike önmagában alkalmas arra, hogy ne legyen semmi a projektből. Ami amúgy is nagyon drága, átláthatatlan, és lehet, hogy 5-6 év múlva az atom még drágább energiaforrás lesz, mint most.

Ember Zoltán

Érdekli a paksi bővítés? Kattintson ide>>

Tudni szeretné, hogy akkor most lesz paksi bővítés vagy nem? Kattintson ide >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik