Gazdaság

Megtízszerezték a gázszállítást Magyarországból Ukrajnába

Hétfőn reggelre napi 7,4 millió köbméterre nőtt Ukrajna gázimportja Magyarországon át.

Kijevi idő szerint 6 órakor 7,4 millió köbméteren állt a Magyarországon át Ukrajnába szállított napi földgázmennyiség – áll a Ukrtranszgaz ukrán gázforgalmazó vállalat közleményben. Ez több mint tízszerese annak a mennyiségnek – 0,72 millió köbméter/nap -, amely a március 7. és 12. közötti időszakban érkezett. Az Ukrtranszgaz szerint március első felében összesen 52 millió köbméter gázt importáltak ezen az útvonalon.

Az import több mint a fele érkezett Európából

Idén január-februárban az európai országokból származó ukrán földgázimport 2,3 milliárd köbméter volt, ami az összes gázimport 56 százaléka. A fennmaradó importot az orosz földgázszállítások tették ki.

Februárban Magyarországon keresztül mintegy 100 millió köbméter földgáz érkezett Ukrajnába az Ukrtranszgaz adatai szerint. Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaügyekben illetékes elnökhelyettese korábban kijelentette, hogy az európai gáz ukrajnai importjának további növelésére nincs lehetőség. Szavai szerint Szlovákia, Lengyelország és Magyarország “kimerítette minden műszaki lehetőségét”. Ez különösen vonatkozik Szlovákiára, amelynek területén keresztül a legnagyobb mennyiségű gáz érkezik Ukrajnába – mondta.

Három hónapig szünetelt a szállítás

Magyarország, több mint háromhavi szünet után, január 10-én újította fel az Ukrajnába irányuló földgázszállítást.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. tavaly szeptember 25-én jelentette be, hogy határozatlan időre leállítja a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást Ukrajna felé. Ezt megelőzően Magyarországról a maximálisan lehetséges 16,8 millióból 3-4 millió köbméter földgáz érkezett naponta Ukrajnába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik