Gazdaság

Gáz: esett az orosz exportár, rekordon az ukrán import

gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)
gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)

Januárban átlagban 17,9 százalékkal volt alacsonyabb az ár, mint egy évvel korábban. Közben rekordszintű az ukrángázimport Magyarországon át.

Az orosz földgáz átlagos exportára januárban 17,9 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, Közben csúcsra jár az ukrán gázimport, 7,2 millió köbméterre nőtt a Magyarországon keresztül szállított mennyiség.

Nyomott az orosz exportár

Ezer köbméterenként 275,4 dollárt tett ki az orosz gáz exportára az ottani vámhatóság adatai szerint. Tavaly januárban az átlagár még 335,5 dollárt volt.

A legnagyobb orosz gáztermelő Gazprom exportja és az ebből származó bevétele is jócskán csökkent januárban éves összevetésben.

A cég exportbevétele az idei első hónapban 4,021 milliárd dollár volt, 41,5 százalékkal kisebb tavaly januárhoz képest. Idén januárban a Gazprom 14,6 milliárd köbméter földgázt adott el külföldön, az egy évvel korábbi 20,5 milliárd köbméter után.

Csúcson az ukrán import

Rekordszintre, napi 7,2 millió köbméterre nőtt Ukrajna gázimportja Magyarországon át – közölte szombaton Makszim Beljavszkij, az Ukrtransgaz ukrángázforgalmazó társadalmi kapcsolatokért felelős illetékese.

Magyarország több mint háromhavi szünet után január 10-én újította fel az Ukrajnába irányuló földgázszállítást.
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. tavaly szeptember 25-én jelentette be, hogy határozatlan időre leállítja a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást Ukrajna felé. Ezt megelőzően Magyarországról a maximálisan lehetséges 16,8 millióból 3-4 millió köbméter földgáz érkezett naponta Ukrajnába.

Ukrajna idén januárban 63,3 millió, februárban 100 millió köbméter földgázt importált Magyarországon keresztül – az Ukrtransgaz adatai szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik