GDP(960x640).jpg (gdp, )
Gazdaság

A becsültnél is jobban nőtt a magyar GDP

Tavaly 3,6 százalékkal, azaz még az előzetesen közölt 3,5 százalékosnál is nagyobb mértékben nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző évihez képest.

A vártnál (vagyis az előzetesen becsültnél) jobban nőtt a GDP, jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A múlt év negyedik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérve, és 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A február 13-án közölt jelentésben a KSH 0,9 százalékos negyedéves növekedést jelzett, de az éves növekedés adata megegyezett a most közölttel.

A negyedik negyedévben mind a feldolgozóipar, mind az építőipar, de a mezőgazdaság teljesítménye is jelentősen javult – közölte a KSH.

Ebből tevődött össze a remek növekedés

A 3,6 százalékos GDP-növekedéshez 1,3 százalékponttal járult hozzá a feldolgozóipar, 1,1 százalékponttal a szolgáltatások, 0,5-0,5 százalékponttal pedig az építőipar és a mezőgazdaság.

A feldolgozóiparban hozzáadott érték a negyedik negyedévben 5,5 százalékkal nőtt, ami lassabb ugyan az előző hármon negyedévinél, de az éves 6,9 százalékos emelkedés jelentős javulást mutat, az egy évvel korábbi 4,4 százalékos visszaeséssel szemben. Az építőipar 13,6 százalékos növekedésében jelentős szerepe volt az első félévi alacsony bázisnak, de a negyedik negyedévi 6,2 százalékos növekedés már az egy évvel korábbi 10,2 százalékos alapra vetült rá. A mezőgazdaság negyedik negyedévi 12,1 és egész éves 12,6 a második jó évet jelzi az ágazat számára, amely 2013-ban is 15,1 százalékos növekedést produkált.

A szolgáltatások átlagosnál mérsékeltebb 2,4 százalékos negyedéves és 2,0 százalékos éves növekedésén belül, kimagasló a turizmust is magába foglaló kereskedelem és vendéglátás, valamint az ipari termeléshez erősen kötődő szállítás raktározás területén mért 4,6-4,7 százalékos negyedévi és egyformán 3,7 százalékos éves növekedés.

A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása a negyedik negyedévben 2,0 az év egészében 1,6 százalékkal nőtt, jelentősen gyorsabban az előző negyedévi 1,1 és egész 2013-as 0,2 százaléknál.

A beruházások negyedik negyedévi – szintén magas bázisra támaszkodó – szerény 1,9 százalékos növekedés ellenére az egész tavalyi évben 11,7 százalékkal nőtt az előző évi 5,2 százalékot követően.

A GDP-ben együttesen szereplő áru és szolgáltatás kereskedelemben az export és az import egyformán 9,4 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben , az év egészében pedig a 8,7 százalékos exportnövekedéssel szemben az import 10,0 százalékkal nőtt.

A vártnál jobb GDP-adatok miatt a GDP-arányos államadósság is végül kicsivel kisebb lett, mint tavaly. 

2015-re ezt várja az NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a magyar gazdaság növekedése meghaladhatja az idei évi költségvetés tervezésekor feltételezett 2,5 százalékos mértéket, mivel a 2015-ös év gazdasági kilátásai érdemben javultak a korábbiakhoz képest a tavalyi adatok tükrében – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

Hangsúlyozták: a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő növekedési adatok, valamint a csökkenő hiány és államadósság egyértelműen jelzik, hogy idén a hitelminősítőknek javítaniuk kell Magyarország besorolásán.

Közölték azt is, az adatokszerintük igazolják, hogy Magyarország jó úton jár, hiszen a gazdasági növekedés szerkezete stabillá, kiegyensúlyozottabbá és hosszú távon is fenntarthatóvá vált. Ezt jól tükrözi az NGM szerint, hogy szinte minden ágazat rendre dinamikus növekedést mutat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.