Gazdaság

Rengeteg alkoholt isznak a magyarok

Éves összehasonlításban mintegy 25 százalékkal nőtt tavaly az alkoholos termékek forgalma. Decemberben duplájára nőtt az értékesítés.

A Napi Gazdaság cikke szerint míg 2013 utolsó hónapjában 1 millió 582 ezer hektoliter százszázalékos alkohol került a piacra, addig tavaly decemberben ez az adat 3 millió 87 ezer hektoliterre emelkedett. A nagyobb fogyasztók – üzletláncok, vendéglátóhelyek – az elmúlt év végén nagyon bevásároltak az alkoholos termékekből, attól tartva, hogy a törvényi változások miatt idén komoly drágulás következhet be.

A parlament tavaly fogadta el azt a jogszabályt, amellyel egyrészt az alkoholos termékekre is kiterjesztették a népegészségügyi termékadót, másrészt az alkoholok jövedéki biztosítékát is jelentősen, 22 millió forintról 150 millióra emelték volna. E két okból számoltak azzal a piaci szereplők, hogy megugrik az italok ára, s ez vezethetett decemberben az italok kimagasló mértékű felvásárlásához. Az Országgyűlés végül 20 millió forintra csökkentette a jövedéki biztosítékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik