Gazdaság

Állami vállalat gáncsolja a rezsicsökkentést

Az MVM gázkereskedő leánycége nem hajlandó adatokat szolgáltatni a gáz árát megállapító hivatalnak.

Szijjártó Péter külügyminiszter újságírók előtt felfedte, hogy az állami MVM Oroszországtól most épp 260 dollárért jut gázhoz ezer köbméterenként – írja a 444. 2013-ban, a rezsicsökkentés-kampány idején még 391 dollár volt a gáz ára és tavaly is 320-360 dollárba került ezer köbméter. Ebből fakadóan most valóban indokolt lenne a rezsicsökkentés, ám az orosz gázár változásáról a gázárat megállapítani hivatott energiahivatal nem tud – állítja a portál.

Az MSZP már januárban adott be törvényjavaslatot arról, hogy a gáz ára 20, az áram és a távhő díja pedig 10-10 százalékkal csökkenjen az olajár esése nyomán, de a kormánypárt ezt visszautasította. A fejlesztési miniszter nem válaszolt érdemben arra sem, hogy az MVM mire használja a megnövekedett bevételeit, hiszen most ugyanannyiért adja tovább a gázt, mint amikor sokkal drágábban vette meg. Seszták Miklós azzal érvelt, hogy a lakossági gázárat a Magyar Energetikai Közmű-szabályozási Hivatal állapítja meg, utánanéznek, hogy mi mennyibe kerül és ezen adatok alapján tesznek javaslatot az árra.

A hivatalnak ugyanakkor fogalma sincs, hogy az MVM gázkereskedője mennyiért veszi az energiahordozót, a vállalat ugyanis nem közöl erről adatokat a hivatal felé, holott ez kötelessége lenne. A Magyar Energetikai Közmű-szabályozási Hivatal emiatt többször meg is büntette az MVM Magyar Földgázkereskedő Zrt-jét.

Az energiahivatal tehát azért nem tud új gázárat javasolni, mert az állami gázkereskedő titkolja előle, hogy mennyiért adja és veszi a gázt. Tavalyelőtt még a német E.on állt kapcsolatban az oroszokkal, ők még közöltek adatokat – akkor még 391 dollár volt az orosz gáz költsége.

Németh Szilárd rezsibiztos eközben arra panaszkodik, hogy „brüsszeli támadás” indult a rezsicsökkentés ellen, ezzel az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárásra utalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik