Gazdaság

Duplán jutalmazhatják a vasárnapi munkát

Már hamarabb megkaphatják a 100 százalékosra megemelt bérpótlékot azok a munkavállalók, akik a vasárnapi zárva tartás alól mentesülő üzletekben dolgoznak – írta a Napi Gazdaság. A Világgazdaság másképp tudja.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága kezdeményezésére az eredetileg tervezett április elseje helyett már március 16-án életbe lépne a kiskereskedelmi dolgozók vasárnapi munkavégzése után fizetendő százszázalékos bérpótlék fizetését előíró jogszabály. Ennek megfelelően március 22-től járna a dupla bér a kiskereskedelmi ágazatban foglalkoztatottaknak, amennyiben a hét utolsó napján dolgoztatják őket – derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.

A testület javaslata szerint a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatban benyújtott, a Munka törvénykönyvét (Mt.) módosító jogszabály több ponton is változna.

A vasárnapi zárva tartás alól kivételt képeznek a dohányboltok, a gyógyszertárak, a repülőtereken, a vasúti és buszpályaudvarokon, börtönökben és kórházakban, szállodákban lévő üzletek, illetve a börtönökben és kórházakban lévő boltok. Nyitva maradhatnak még a piacok, a vásári boltok, a benzinkutak, a laktanyákon belüli és a világörökségi területen található üzletek.

A lap megkérdezte az áruházláncokat is, hogy mely üzleteket tarthatják majd nyitva. Kiderült: az Auchan mind a 19 áruházát bezárja, a Lidl 163 boltból hármat tart nyitva, a Spar pedig csak a reptéri üzletével mentesül a szabályok alól. A CBA és a Tesco nem reagált, a Coop pedig még nem tudja, hány boltjukat érinti a változás.

A Világgazdaság szerint viszont az igaz, hogy a Munka törvénykönyve vasárnapi foglalkoztatásra szóló szabályait, de nem változtatnának érdemben a mai helyzeten. Vagyis – a szakszervezeteknek tett ígéretekkel szemben – nem vezetnek be extra százszázalékos bérpótlékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik