Gazdaság

A nagy tumultusok idején jöhet a népszavazás a vasárnapi zárva tartásról

Akkor járulhatnak az urnák elé az állampolgárok, mikor belekóstolnak a vasárnapi zárva tartás következményeibe. A sajtóban említett trükkök nem működnek.

Csatlakozik a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) a vasárnapi zárva tartás ellen szerveződő népszavazáshoz, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kezdeményezett – értesült a Napi Gazdaság. Korábbi információs szerint márciusban kezdhetnek aláírásgyűjtésbe. Az időpont azért kérdéses, mert több párt és politikus is hasonló indítvánnyal fordult Nemzeti Választási Irodához, amíg azokat el nem bírálják, az MBSZ ügyével nem foglalkozhatnak.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint az időzítés még jól is sikerülhet, hiszen a nem családi gazdálkodók által működtetett, 200 négyzetméternél nagyobb boltokat érintő vasárnapi zárva tartást előíró jogszabály március közepén lép életbe, ekkor alakulhatnak ki az első tumultusok a boltokban.

A lapot informáló bevásárlóközpont vezetője szerint nem lesz mód a sajtóban több helyen is megjelent trükközésre. Elmondta: komoly kockázattal járhat dolgozót a cég tulajdonosai közé felvenni, mert az ilyen megoldás színlelt szerződésnek minősülne, ami törvénytelen. Ugyanezen okból nem lehetséges, hogy saját területéből kisebb részt bérletbe adjon egy másik cégnek, így csökkentve az eladóteret – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik