Gazdaság

A belvárosban vasárnap is lehet majd vásárolni

belvaros(210x140).jpg (belváros)
belvaros(210x140).jpg (belváros)

A luxusüzleteket a világörökségi előírások mentik meg, a nagy bevásárlóközpontok azonban pont kiesnek a védett övezetekből.

Még értékesebbek lehetnek a belvárosi üzlethelyiségek, mert a vasárnapi zárva tartásról szóló rendelet rájuk sem vonatkozik. A luxusüzletek nyitva lehetnek vasárnap, a trafikok pedig éjjel-nappal – írja a Világgazdaság.

Furcsa helyzet állhat elő emiatt például az Astoriánál: az Aldi egyik legújabb boltja nyitva lehet vasárnap, sőt akár éjjel-nappal is, míg húsz méterrel arrébb, a kiskörúton a Tescót már be kell zárni este tízkor és vasárnap sem fogadhat vásárlókat. A Szent István körút két, majdnem egymással szemben lévő trafikjánál hasonló a helyzet: az egyik oldalon lévő, eddig éjjel-nappal üzemelő bolt már csak akkor lehet nyitva este tíz után és vasárnap, ha a tulajdonos vagy családtagja áll a pult mögé, de vele szemben már az ötödik kerülethez tartozik az üzlet, ahol ilyen korlátozás nem lesz érvényben.

Mindez azért lehetséges, mert a törvény felmentést ad a világörökségi területeken lévő üzleteknek, ez viszont vonatkozik azok védőövezetére is, amit a kormányzati szervek állapítanak meg. Az UNESCO Budapesten például a Várat, a rakpartokat és az Andrássy utat nyilvánította védetté, a magyar hatóságok pedig a V. kerületet szinte teljes egészében védett övezetnek jelölték meg.

A védett zónán viszont éppen kívül esik a Széna tér és a Nyugati pályaudvar, tehát a Mammut és a Westend nem ússza meg a korlátozást. Az Andrássy úti luxusboltok, a Deák Ferenc utcai Fashion Street és a Váci utca üzletei viszont fogadhatják a vevőket vasárnap is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik