Gazdaság

Az NFÜ megszűnése óta javult az uniós pályáztatás

asz(210x140).jpg (állami számvevőszék)
asz(210x140).jpg (állami számvevőszék)

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), illetve a Közreműködő Szervezetek (KSz) uniós támogatásokkal kapcsolatos 2007 és 2013 közötti feladatellátását ellenőrizte az ÁSZ.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy az NFÜ összességében szabályszerűen és eredményesen hajtotta végre feladatait – közölte az ÁSZ kedden.

Amit javasoltak az utódnak

Mindemellett az ÁSZ a Miniszterelnökséget vezető miniszternek egy javaslatot is megfogalmazott, amely a 2014-2020. közötti támogatási időszakban az EU-források teljes körű felhasználása érdekében a támogatások kifizetésének folyamatos figyelemmel kísérésére hívja fel a figyelmet.

A jelentés megállapítja, hogy a 2006-ban létrejött és 2014. január 1-jén megszűnt NFÜ és a KSz-ek a 2007-2013-as programozási időszakban 8204,9 milliárd forint uniós és hazai támogatás hatékony felhasználásáért voltak felelősek. Ez volt az első teljes EU-s költségvetési ciklus.

Nehezített körülmények között

Az ÁSZ vizsgálata rávilágított, hogy a jogszabályok 2007-2011. közötti átfogó szabályozásának hiánya és a 2007-2013. közötti időszakban bekövetkezett szervezeti változások nehezítették a feladatellátást, a pályázati kiírások és ezzel párhuzamosan a kifizetések lassan indultak be.

A 2007-2013. évi költségvetések módosított kiadási előirányzataiból kumulált 7039,8 milliárd forint összegű EU-s támogatásokból a források 70,6 százalékának a kifizetése valósult meg 2013. december 31-ig. Az NFÜ előkészítő és végrehajtó szerepet töltött be a kifizetések gyorsítását célzó intézkedések terén.

Azóta korszerűsödött  

A Nemzeti Stratégiai Referenciakeret célkitűzéseivel összhangban meghatározott hat prioritás céljaihoz az indikátorokat az Operatív Programok (OP) szintjén meghatározták, az output-, eredmény- és hatásindikátorok egymásra épülő rendszerét kialakították. Az ellenőrzés feltárta, hogy az NFÜ részben biztosította ezek teljesülésének nyomon követését, ellenőrzését.

Az Operatív Programok szintjén meghatározott indikátorok 60 százaléka nem teljesült időarányosan, közel harmaduk nem érte el a célérték 25 százalékát, amely az uniós támogatások felhasználásának időarányos elmaradásával függött össze. 

Az ÁSZ ellenőrzése arra is rámutatott, hogy az NFÜ megszűnése után, a 2014-2020. közötti periódusban már korszerűbb, megújult szervezeti keretek között kerül sor a feladatok ellátására, amelynek átalakulásához az ÁSZ is hozzájárult megállapításaival és építő javaslataival.

A kormányzati intézkedések eredményeként egyszerűsítették az akciótervek szerkezetét, csökkentették a pályázatok előkészítésére és kezelésére meghatározott határidőket, elősegítették az elektronikus ügyintézést, bevezették a projekt felügyeleti rendszert, alkalmazták a biztosíték melletti közvetlen szállítói kifizetést, valamint csökkentették a közbeszerzési határidőket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik