A „lóhúsbotrány” után az Európai Parlament képviselői most azt akarják elérni, hogy a feldolgozott élelmiszereken – például a csomagolt pizzán, hamburgeren, lasagne-én – is tüntessék fel a hús származási országát – írja a Népszabadság.
Két éve robbant ki botrány, miután kiderült, hogy egy mélyhűtött marhahúsos lasagne-termék nagyrészt lóhúsból készült. Ebből a vásárlók azt a következtetést vonták le, hogy az európai élelmiszerlánc nem megbízható, emiatt döntöttek úgy a törvényhozók, hogy szigorítani kellene a szabályokon.
A marhahúson már a kergemarhakór kitörése óta kötelező feltüntetni a származási helyet, idén áprilistól pedig a csirke-, sertés- és bárányhúsra is vonatkozik az előírás. Az EP azonban ennél többet szeretne: az élelmiszerekben összetevőként felhasznált húsnál ugyanúgy kötelezővé tennék a származási ország szerepeltetését.
Renate Sommer német néppárti képviselő szerint azonban a költségek ezzel jelentősen megnövekednének, 20-50 százalékos drágulást eredményezne, ha a hústartalmú élelmiszereknél fel kellene tüntetni a hús származási helyét. Egy francia fogyasztóvédelmi szervezet, az UFC Que Choisir szerint viszont minimális többletköltséggel megoldható a részletes tájékoztatás.
Az eredetmegjelölés ellenzői szerint a kötelező címkézés sem akadályozná meg az élelmiszeripari csalásokat, hiszen azt írnak a termékre, amit akarnak: a lóhúsos lasagne-én is „marhahús” felirat szerepelt.