Gazdaság

Több mint 80 év börtön áfacsalásért

birosag(430x286).jpg (bíróság, törvénykönyv, mérleg, kalapács)
birosag(430x286).jpg (bíróság, törvénykönyv, mérleg, kalapács)

A negyvenhárom vádlottra emellett mintegy 100 millió forintnyi vagyonelkobzást, pénzbüntetést is kiszabott a Gyulai Törvényszék.

Kapcsolódó cikkek

Az áfacsalásra „szakosodott” bűnszervezet az egész országra kiterjedően működött, feje az elsőrendű vádlott, B. István József volt. A mezőgazdasági terményeket – kukoricát, búzát, napraforgót, repcét – az adófizetési kötelezettséget megkerülve értékesítették belföldön, külföldön – számolt be a beol.hu.

Így leplezték le őket

Az adóhatóság revizorai egy Öcsödön működő céget figyeltek meg egy egészen más ügyben, mely nem is képezte a mostani büntetőeljárás részét, és akkor találkoztak ezzel a bűnszervezettel. Egy éven át lehallgatták a telefonokat, a nyomozás pedig 2011 tavaszán indult a bűnszervezet ellen, mely több esztendőn keresztül működött. A pénteki határozathirdetésen dr. Mázor Róbert bíró úgy fogalmazott, nehézséget jelentett az ügy nagy terjedelme. A bíró szerint a jóhiszeműséget ki lehetett zárni.

Ennyit kaptak

Az elsőrendű vádlottat, B. István Józsefet 10 év fegyházra, 20 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a Gyulai Törvényszék. A másodrendű vádlottat, D. Szilviát 9 év börtönre, 8 millió forint vagyonelkobzásra. A harmadrendű vádlott N. Csaba Jánost 8 év, 8 millió forint, a negyedrendű vádlott dr. K. Editet 6 év, 4 millió forint, az ötödrendű vádlott V. Gyulát 6 év, 4 millió forint, a hatodrendű vádlott P. Sándort pedig 7 év fegyházra, illetve 10 millió forint vagyonelkobzásra.

A többi vádlott nagy része próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, valamint 100 ezertől több millió forintig terjedő pénzbüntetést. A harmincharmadrendű vádlott Sz. Dezső József viszont hét év börtönre és 7,3 millió forintnyi vagyonelkobzásra ítélte az első fokon eljáró Gyulai Törvényszék. Az ügyben érdekesség: volt, aki felfüggesztett szabadságvesztést kapott korábban, és abban az időben követte el a mostani bűncselekményeket.

Ha részletesebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik