Gazdaság

Zuhan az orosz gáz ára

gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)
gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)

Idén akár harmadánál is többel csökkenhet az uniós tagállamokba szállított tételek ára. Az ok, hogy az olajár változását idővel leköveti az orosz gázár is.

Idén 35 százalékkal is eshet az Oroszországból az uniós tagállamokba szállított gáz ára, miután az olaj árfolyamát követi le – idézi a Portfolio.hu a Vedomoszti nevű orosz lapot, egy gazdasági minisztériumi előrejelzésről.

A friss orosz lapértesülés mindenképpen érdekes Magyarország számára is, Orbán Viktor ugyanis épp a napokban akar megállapodni a hosszú távú gázszállításokról.

Orbán:

Az orosz állami gáztársaság, a Gazprom által szállított gáz átlagos ára 222 dollár körül lehet ezer köbméterenként a “messzi külföldi” országok számára. Ide tartoznak az Európai Unió tagállamai is.

Az orosz gáz ára az olaj árfolyamának mozgásához van kötve, 6-9 hónapos lemaradással. Az olaj árfolyama pedig közel 60 százalékot zuhant tavaly év közepe óta.

Magyarország és Oroszország között is hosszú távú szerződés áll fent a gázszállításról. Ez idén jár le és a korábbi bejelentések szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök február 17-i budapesti látogatásán ez is téma lesz. Kérdés, mi mennyiért kapjuk majd a gázt. Ha kíváncsi, mit mondott ezzel kapcsolatban Orbán Viktor, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik