Gazdaság

OECD: Magyarország nem tudott felzárkózni

A nemzetközi szervezet szerint több probléma hátráltatja a magyar gazdaság megerősödését, amelynek gyengesége mögött többek között az alacsony termelékenység áll.

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) friss, Going for Growth című elemzéséről ír az Index. A jelentés szerint Magyarország az utóbbi 25 évben nem tudott felzárkózni az OECD-országok átlagához. A szervezet szerint ennek fő oka az alacsony termelékenység.

Az OECD öt olyan területet említ, amelyek javulása esetén az ország gazdasága növekedhet. A szervezet szerint a magyar munkaerőpiac teljesítménye közelít az OECD-átlaghoz, mivel – bár a munkaerőpiaci részvételi arányok alacsonyak – a magyar munkavállalók több időt töltenek a munkahelyükön. Javaslatuk szerint úgy kellene csökkenteni a szociális kiadásokat, hogy ezzel az alacsony jövedelműek munkájára rakódó adóterhelés csökkenjen, valamint az adójóváírást is vissza lehetne hozni úgy, hogy annak mértéke a fizetés nagyságával ellentétesen alakuljon – írja az Index.

A tanulmány szerint javítani kellene az időskori munka lehetőségeit csakúgy, mint az oktatás minőségét, illetve a társadalmi egyenlőtlenség csökkentésére lenne szükség az oktatási rendszerben. Az OECD szerint bár a kormány rengeteg uniós pénzt használt fel a hátrányos helyzetű általános, illetve középiskolás tanulók felzárkóztatására, ezeknek a fiataloknak egyre nehezebb bekerülni a felsőoktatásba.

A szervezet szerint a kiskereskedelemben, az energiaszektorban és a telekommunikációban nem elég nagy a verseny, illetve a bürokrácia, illetve a különadók rosszat tettek a vállalkozási kedvnek, ezért  olyan törvények kellenének, amik kötelezővé teszik az egyeztetést az új iparági szabályok megalkotása előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik