Gazdaság

Pofozzák a görögöket

moody's (moody's, )
moody's (moody's, )

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Görögország hosszú távú államkötvény-osztályzatát a Moody's Investors Service, mivel erősen bizonytalannak tartja a kormány hitelezőkkel folytatott tárgyalásainak kimenetelét.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este Londonban közölte, hogy a leminősítési vizsgálat a “Caa1” szintű szuverén görög adósbesorolásra vonatkozik; a lépés a rövid futamidejű görög államadósság “Not Prime (NP)” osztályzatát nem érinti. A “Caa1” – más hitelminősítők módszertanában “CCC plusz”-nak megfelelő – besorolás hét fokozatnyival marad el a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélétől, rendkívüli kockázatokra figyelmezteti az ilyen osztályzattal ellátott adósságpiaci termékek befektetőit.

A Moody’s hangsúlyozta, hogy Athén és a hivatalos euróövezeti hitelezőket képviselő Európai Bizottság és az eurójegybank (EKB) tárgyalásai olyan eredménnyel is zárulhatnak, amely negatívan befolyásolhatja Görögország képességét finanszírozási és likviditási igényeinek kielégítésére, kedvezőtlen hatást gyakorolhat a csődkockázatra is. Az új görög kormány egyértelműen jelezte, érdemi módosításokat akar a jelenlegi hivatalos hiteltámogatási program feltételeiben. Jelentős azonban a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy ezt el tudja-e érni, mivel az euróövezeti kormányok valószínűleg ellenállnak e görög igényeknek. Ha belemennének a görög adósságteher enyhítésébe, az alááshatná az adósságkonszolidációs erőfeszítéseket más euróövezeti gazdaságokban.

Rövid időn belül ez már a sokadik negatív hitelminősítői lépés Görögországgal szemben. Egyes londoni elemzőházak szerint a görög kormány és a hivatalos hitelezők közötti esetleges konfliktus növelheti annak a kockázatát, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből. Az Eurasia Group globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni szakértői legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: az eddigi prognózisaikban szereplő 5 százalék helyett most már 15 százalékra taksálják a görög euróövezeti tagság megszűnésének esélyét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik