Gazdaság

A csökkenő igények miatt nem szállítunk gázt Ukrajnába

gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)
gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)

Vasárnap már csak ötezer köbméter földgázt adtunk át Beregdarócnál, szombaton még hárommilliót.

Hétfőn megírtuk: a német kancellár budapesti látogatásán többször gratulált Orbán Viktornak, hogy Magyarország gázszállítással segíti Ukrajnát, noha akkor már egy napja megszakítottuk a földgáz átadását az egyetlen erre alkalmas vezetéken.

Kedden az MTI érdeklődésére az FGSZ Földgázszállító Zrt. közölte, hogy a rendszerhasználói igények csökkenése miatt nem szállítanak Ukrajnába. A tájékoztatás szerint az FGSZ Zrt. a mindenkori és változó rendszerhasználói igényeknek megfelelően végzi a szállítást Magyarországról Ukrajna irányába.

Az FGSZ Zrt. közölte: az ukrán igény csökkenésének okáról nincs információja, ha az igények újra növekednek, akkor a vállalat folytatni fogja a földgázszállítást a fizikai teljesíthetőség figyelembe vételével.

A földgázszállító cég honlapján nyilvánosan elérhető adatok szerint január 31-én Magyarországról 3,1 millió köbméter földgáz érkezett Ukrajnába, február elsején mindössze ötezer. Korábban, szeptember 26. és január 12. között ugyancsak szüneteltettük a szállítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik