Gazdaság

Teljes a káosz a vasárnapi zárva tartás körül

bevasarlokozpont(1)(960x640).jpg (bevásárlóközpont, pláza, vásárló, vásárlás,)
bevasarlokozpont(1)(960x640).jpg (bevásárlóközpont, pláza, vásárló, vásárlás,)

Még senki nem tudja, mi lesz nyitva a hét utolsó napján március közepe után. Alig egy hónappal a rendelkezés hatályba lépése előtt még nem jelent meg a végrehajtási rendelet – derül ki a Világgazdaság szerdai cikkéből. Akad cég, ami emiatt elbocsátásra kényszerül.

Az ügyfélszolgálatok és szolgáltatók többsége zárva tart majd március 15. után az üzletközpontokban. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szeretné elérni, hogy legalább néhány – a bevásárlóturizmus központjának számító vagy idegenforgalmi látványosságként is működő – pláza mentesüljön a vasárnapi zárva tartás alól – írja a lap.

“Nagy szükség volna a vasárnapi zárva tartás szabályozásával kapcsolatos törvény végrehajtási rendeletére, mert számos kérdésben jogászokkal konzultálva sem tudunk dűlőre jutni. A jelenlegi értelmezésünk szerint lesz olyan bevásárló központ, ahol mindössze öt üzlet tarthat nyitva március 15. után, máshol akár ötven is. Egyelőre még várjuk a választ a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) arra a kérdésünkre is, hogy mikorra várható ez a rendelet” – mondta a lapnak Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSZ) főtitkára.

A cikk szerint a moziüzemeltetők és az éttermek viszont tanácstalanok, ugyanis ezek az egységek a munkaszüneti nappal járó állami ünnepek idején eddig is fogadták a vendégeket, ez évente csak néhány napot jelentett. Így kérdéses, hogy ha szinte minden üzlet bezár vasárnap, számolhatnak-e annyi mozi- és étteremlátogatóval, mint most, amikor a „plázázás” egyfajta családi programnak számít.

Az biztos, hogy március 15-étől a Telekom és a T-partner üzletek vasárnaponként zárva tartanak majd. A Telenor Magyarország és az OTP Bank még nem döntött. A Mister Minit javító- és tisztítóüzleteket nem nyitják ki a törvény hatályba lépését követően, ezért több alkalmazottjuknak fel kell mondaniuk. A lottózók viszont változatlanul nyitva tarthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik