Belföld

Leállíthattuk a gázszállítást Ukrajna felé

Vasárnap óta mindössze napi ötezer köbméter megy át Beregdarócnál, szombaton még hárommillió.

A Cink újságírójának feltűnt, hogy hétfőn a Parlamentben tartott Merkel-Orbán sajtótájékoztatón a német kancellár kétszer is gratulált a magyar miniszterelnöknek, amiért gázszállítással segíti Ukrajnát. Ez némileg ironikusnak is tekinthető, miután korábban a Gazprom vezérének budapesti látogatásakor egyszer már leállítottuk a szállításokat.

A Cink egyik olvasója ezután felhívta arra a figyelmet, hogy Magyarország vasárnap óta megint nem szállít, noha egy szó sem esett minderről a hírekben. Azonban a beregdaróci vezeték forgalma az interneten is fellelhető. Ez az egyetlen, melyen Magyarország felől gázt lehet szállítani Ukrajnában és az adatok szerint vasárnap óta valóban csak napi ötezer köbmétert küldtünk Ukrajna felől, míg azt megelőzően naponta hárommilliót.

Egy magas beosztású, az ilyen ügyekre rálátó kormányzati szereplő a Cink újságírójának azt mondta, nincs tudomása arról, hogy a magyar fél elzárta volna a gázcsapot, szerinte annyi történt, hogy az ukrán félnek nem volt szüksége épp gázra vagy nem vásárolt más partnertől. Ez nem példa nélküli, az év elején a lengyelek hasonló okból állították le a gáztovábbítást.

A 444 ugyanakkor hétfőn kora este megkereste az ukrán állami gázvállalat magyarországi képviselőjét, aki azt mondta, nem tud arról, hogy a magyarországi szállítások leálltak volna, az erről szóló hírt akkor hallotta először.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik