Gazdaság

Sötét éve lehet az utazási irodáknak

utazás (utazás, )
utazás (utazás, )

Még vége sincs az év első hónapjának, de már most csődbe ment egy iroda. A magyarországi utaztatók az előfoglalások alapján bizakodva várják a nyarat, pedig az árfolyamok ingadozása kockázatokkal jár - írja a Magyar Nemzet.

Az újság szerdai cikke szerint már nem vág bele az idei utazási szezonba a Baobab Travel utazásszervező cég, internetes oldalán közölte, megszünteti tevékenységét a magyar piacon. Az indoklás szerint a csökkenő fizetőképes kereslet, a folyamatos árfolyam-ingadozások és az árháború miatt döntöttek a megszűnés mellett. Az irodának jelenleg is tartózkodnak utasai külföldön, akiknek a hazaszállításáról a Baobab felelősségbiztosítója gondoskodik.

Áremelést hozhat az árfolyamugrás

Molnár Judit, a Magyar Utazási irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője az újságnak azt mondta, ma már sokkal kevésbé jellemző a beszerzési ár alatti értékesítés, amely a legtöbb irodai csődöt okozta az elmúlt években. Bár az árfolyammozgások hatnak az árakra, az árfolyamok alakulása az utazásszervezőknek jelenthet nagy kockázatot, az utasokat jogszabály védi. Az eddigi forintmozgások nem kényszerítették az utaztatókat jelentősebb emelésre, azonban a dollár árfolyamának változása gondot okozhat a cégeknek.

Az irodának lehetősége van arra, hogy utólag emeljen az árakon, ám ezt legkésőbb húsz nappal az indulás előtt teheti meg. Ha az indulás előtt 25 nappal legfeljebb 8 százalékot drágít, az ügyfélnek el kell fogadnia, ellenkező esetben kötbért kell fizetnie. Ha viszont jelentősebb árfolyamugrás miatt az utaztató 8 százaléknál többet emel az árain például a nyár közepén, akkor az, aki már most leköti utazását, az emeléskor elállhat a szerződéstől indoklás nélkül, és visszakapja az előleget – mondta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik