Gazdaság

Felminősítésre hajthat a kormány

benzin (benzin)
benzin (benzin)

A magyar gazdasági mutatók már most lehetőséget biztosítanának a felminősítésre, ám a hitelminősítők azt is nézik, hogy milyen a kormány viszonya a multikkal.

Tartósan alacsony olajárak, mérsékelt infláció, 310 forint alatti euró és stabil külső körülmények esetén újabb kamatcsökkentés jöhet 2015-ben – hangzott el az Equilor Befektetési Zrt. sajtóreggelijén.

A szakértők szerint az egyik fő kérdés hazánk befektetői megítélése szempontjából, hogy mikor jön a hitelminősítőktől várt felminősítés, ugyanis a magyar gazdasági mutatók erre akár már most lehetőséget biztosítanának. Ugyanakkor a felminősítés ellenében hat a magas államháztartási hiány, a sokak által nem kellően kiszámíthatónak tartott gazdaságpolitikai lépések, valamint a bankszektor feltőkésítése nélkül számított, 2009 óta alacsony tőkebeáramlás – mondta Szántó András.

A hitelminősítők azt is nézik, hogy milyen a kormány viszonya a multikkal. Ha ezen a téren kedvező változás állna be, akkor ez egy újabb lökést lenne a felminősítés felé. Ahogy arról írtunk, sajtóhírek szerint a kormány kiegyezne az RTL Klubbal, amely egy esetleges alacsonyabb média különadóért cserébe kevésbé lenne kritikus a kormánnyal. Más piaci információkból is úgy tudjuk: a kormány a külföldi vállalatok vezetői előtt egy ideje már a multibarát arcát hangsúlyozza, főként német és amerikai gyökerű vállalatokra próbál hatni. Nyilván mindez a közelgő Merkel-látogatásnak ágyaz meg, illetve a felminősítésnek is jól jöhet.

A felminősítés mellett szól, hogy idén a devizahitelek forintosításának köszönhetően 70-ről 3 százalékra csökken a devizahitelek aránya. Emellett a 2 százalék feletti ütemben bővülő GDP, a hitelezés bővülése, a költségvetési fegyelem és a magasnak mondható folyó fizetési mérlegtöbblet szerepelnek az érvek között. A beérkező EU források is jelentős szerepet játszanak abban, hogy 2013 eleje óta a befektetési trendek pozitívak: az állami beruházások nagymértékben hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik