Gazdaság

Kritikus helyzetben Demján egyik cége

Az Arcadom Zrt. felszámolását a múlt héten rendelte el a bíróság. Ha nem lesz felszámolási egyezség, Demján Sándor a saját vagyona terhére kártalanítja a befektetőket.

A cég bukásának az az oka, hogy nincsenek olyan beruházások, amelyeknél az Arcadom labdába rúghatott volna – írja a Népszabadság. A korábban olyan intézmények, mint a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház, vagy a Korda Filmstúdió építésében vezető szerepet játszó vállalkozásnak a válság idején még voltak projektjeik, ám utána piac nélkül maradt, és olyan állami beruházások sem akadtak, ahol az Arcadom szóba jöhetett volna.

A cég a Raiffeisen Bankkal egyeztetett – az Arcadomnak 3,4 milliárd forintos tartozása van a hitelintézettel szemben -, amikor megszületett a bírósági döntés. Annak ellenére, hogy a vállalkozásnak nincs más banki, illetve bér- és adótartozássa, 2011 óta kilne cvégrehajtási eljárást kezdeményeztek ellene. 

Az Arcadom zuhanásában komoly szerepe lehetett a debreceni 2-es villamos projektjének, amelynek során a cég tudatosan “alulvállalta” magát, azaz kevés pénzből akarta megoldani a kivitelezést, de az építkezés leállt, és megszűnt a társaság vezető szerepe a projektben részt vevő konzorciumban. Bukás volt számukra a Tóváros Lakópark építése is.

A vállalkozás közleménye szerint a felszámolási folyamatokkal kapcsolatban 650 korábbi alvállalkozó, beszállító kap értesítést – írja a napilap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik