Gazdaság

Döntöttek Demján cégének felszámolásáról

A vállalkozó magánvagyonával is beszállhat, hogy az Arcadom Zrt. építőipari vállalat felszámolása során kártalanítsa a befektetőket.

A Fővárosi Bíróság január 16-án elrendelte a cég felszámolását, de még a menedzsment megkísérel egy felszámolási egyezséget létrehozni, amennyiben ebben minden hitelező partner lenne. Ezzel a elkerülhetik a társaság megszüntetését.

960 milliós külső tartozásuk van

A cégvezetés a közlemény szerint éppen egy érdemi és konstruktív egyeztetés közepén tartott a finanszírozó Raiffeisen Bankkal, amit a bírósági döntés most megszakít. A banki hiteltartozás összege a Raiffeisen Bankkal szemben 3,4 milliárd forint, amely a hitelszerződésben rögzített garanciák, biztosítékok alapján előnyösen rangsorolt. Más banki tartozása nincs a vállalatnak. Nincs a cégnek bértartozása és a bérek utáni járuléktartozása valamint állami adótartozása sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vagy az önkormányzatok felé.

A közlemény emlékeztet arra: Demján Sándor közvetett tulajdonosként több cégén keresztül, saját vagyonából 8 milliárd forint finanszírozást biztosított az Arcadom Zrt. és leányvállalatai túléléséhez az elmúlt években – akkor is, amikor a vállalat megrendelői nem, vagy késve fizettek -, ennyi veszteséget már átvállalt. Ezzel a társaság a cég tartozását 960 millió forintra vitte le a külső szállítók, alvállalkozók felé.

250 milliót várnak a debreceni villamosért

Ha a debreceni villamosvonal-építés Arcadomot megillető kifizetései – a projekt Európai Uniós finanszírozású – megtörténnek, abból közvetlenül az ottani alvállalkozókat fizeti ki a cég, így további 250 millió forinttal csökken a tartozása külső beszállítói felé.

Amennyiben a felszámolási eljárás folyamán nem sikerül felszámolási egyezséget létrehozni, Demján Sándor “a VOSZ elnökeként és felelős, etikus befektetőként úgy döntött, hogy magánvagyona terhére, jelentős részben kártalanítja a vállalat felszámolása miatt beragadt hazai beszállítókat” – áll a cég közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik