Gazdaság

Brutális olajdrágulást vizionált az ENI elnöke

Az olasz energiakonszern vezére szerint az jelenlegi alacsony ár miatt visszaestek a beruházások, amelyek miatt 4-5 év múlva 200 dollárra ugorhat fel az olajár.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) cselekedniük kellene az olajárak stabilitásának helyreállítása érdekében, különben a beruházások csökkenése miatt hosszabb távon elszabadulhatnak az árak – mondta Claudio Descalzi , az ENI elnöke szerdán a davosi Világgazdasági Fórumon.

Szerinte az alacsony árak miatt már az idén 10-13 százalékkal csökkennek az olajipari beruházások. Ebben az ágazatban a beruházások csak hosszabb távon eredményeznek termelésnövekedést, ezért visszafogásuk 4-5 éven belül a kitermelés csökkenéséhez és árrobbanáshoz vezethet. Az olajár hordónként akár 200 dollárig is felszökhet – mondta.

Az OPEC azt a szerepet tölti be az olajpiacon, amelyet egy jegybank a pénzügyi rendszerben. Gondoskodnia kell az olajárak stabilitásáról, hogy ne törjön meg a beruházások normális menete – hangsúlyozta az ENI elnöke.

Tavaly június óta közel 60 százalékkal zuhantak az olajárak, jórészt az amerikai palaolaj termelésnek köszönhetően bőséges kínálat következtében. Az áresés novemberben felgyorsult, amikor az OPEC úgy döntött, hogy nem fogja vissza termelését a kínálat mérséklése érdekében. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára az elmúlt napokban 48-49 dollár körüli szinten mozgott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik