Gazdaság

Rákosokat vert át a magyar gyógyszercég

A Gazdasági Versenyhivatal 25 millió forint bírságot szabott ki a Culevit gyártójára a termékeinek reklámozásával kapcsolatban, mert azt ígérte, hogy a tápszerük gyógyíthatja a rákot.

A GVH megállapította, hogy a Culevit Kft. 2011 márciusától 2013. novemberéig jogszerűtlen módon közvetítette azt az üzenetet, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára megoldás lehet a Culevit tabletták vagy italporok valamelyike.

Azt sugallták ugyanis, hogy a speciális gyógyászati célra szánt tápszer, illetve annak összetevői elpusztítják a ráksejteket, s így alkalmasak lehetnek e betegség gyógyítására, továbbá alkalmazásukkal a fogyasztó meg is előzheti e betegséget, illetve gyorsíthatja gyógyulását – derül ki a versenyhivatal közleményéből.

A Culevit különleges táplálkozási célú élelmiszernek minősül. A GVH szerint ha egy készítmény forgalmazói túl kívánnak lépni e korláton, akkor más minőségben, adott esetben gyógyszerként kell engedélyeztetniük és forgalomba hozniuk terméküket.

A Culevit perre megy

A GVH a „Culevit speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer daganatos betegek részére” készítményünknek csak a kommunikációját vizsgálta és csak abból a szempontból, hogy az megfelel-e az Élelmiszertörvény reklámozásra vonatkozó előírásainak – reagált a Kft. közleményében. Nem tesz és nem is tehet határozatában arra vonatkozó megállapításokat, hogy a reklámállítások igazak-e, és arra sem, hogy a Culevitnek van-e gyógyhatása – teszik hozzá.

A Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. a Gazdasági Versenyhivatal döntését, mely szerint megsértette az Élelmiszertörvényben (Éltv.) foglalt tilalmat, mert „egyes kereskedelmi kommunikációiban a Culevit megnevezésű speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerekről betegség gyógyítására, kezelésére vonatkozó tulajdonságokat állított” törvénysértőnek tartja és közigazgatási perben a bíróságon meg fogja támadni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik