Gazdaság
Illegális bevándorlók (illegális bevándorlók)

Budán ismét megbukott a multikulturalizmus

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 01. 19. 17:47

Legalábbis a Külügyminisztérium gellérthegyi háttérintézménye szerint. Szubjektív beszámoló arról, hogy a meghívott külpolitikai szakértők szerint a multikulturalizmus megbukott, Európa megtelt, és csak az jöjjön ide, akit mi akarunk, hogy idejöjjön. 

A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) szervezte azt a beszélgetést, amelynek az intézet gellérthegyi villája adott otthont hétfőn délelőtt. A villa egykoron Vida Jenő szénmágnásé volt, akit a nácik öltek meg Birkenauban, 73 évesen. Ezt csak azért mondom, mert erről egy emléktábla tanúskodik a villa halljában, amit tavaly decemberben avatott fel az intézet frissen kinevezett új főigazgatója, Schőberl Márton.

A KKI a Külügyminisztérium egyik háttérintézménye. 2007-ben alapították, és Szijjártó Péter ámokfutása előtt még Magyar Külügyi Intézetnek hívták. A KKI idén 154,2 millió forintot kap a költségvetésből, egy kicsivel kevesebbet, mint tavaly. Az a feladata, hogy szakmai elemzéseket írjon politikusoknak arról, hogy mi zajlik a világban külpolitikai téren. Az előadásokat hallgatva olyan érzésünk támadt, hogy most éppen fordított a helyzet: a magyar politikusok világnézetéhez passzoló magyarázatokat próbálnak előállítani a külpolitikai szakértők, kutatók.

A multikulturalizmus megbukott

A konferencia témája a francia terrortámadás utáni francia és európai politikai helyzet volt. Három meghívott előadó tartott beszédet. Rostoványi Zsolt, a Corvinus Egyetem rektora, iszlám-kutató, Nógrádi „Jolly Joker” György, a Corvinus tanára, biztonságpolitikai szakértő, valamint a fiatal Fejérdy Gergely, az KKI vezető kutatója. Bár sok érdekességet mondtak, a végén hiányérzetünk támadt, mert a szokásos jobboldali politikai mantrákon kívül, amelyeket némi tudományos köntösben adtak elő, összetett érdemi elemzéseket sajnos nem lehetett hallani az iszlám terrorizmusról.

Érdekes volt látni, hogy a délelőtt tíz órás kezdésre a nagyjából ötvenfős terem teljesen megtelt. Főként egyetemisták és diplomaták képviseltették magukat. Mellettem például egy japán diplomata ült a magyar tolmácsával együtt, aki végig lelkiismeretesen jegyzetelt. Ismerős újságíró kollégákat nem nagyon láttam, viszont a köztévé igen nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. Nyilván fontos a kormánypártnak, hogy a híradóban egy tekintélyes professzort vágóképnek használva értesüljön arról a magyar nép, hogy a multikulturalizmus megbukott, Európa megtelt, és csak az jöjjön ide, akit mi akarunk, hogy idejöjjön.

A bevándorlás élezte ki a helyzetet

Az előadásokat Rostoványi Zsolt kezdte, aki az iszlám szempontjából elemezte a terrorizmus kérdését. Azt mondta, az iszlám fundamentalizmus egy viszonylag fiatal jelenség, a XX. századi Egyiptomban jelent meg, de az arab országokban csak az 1970-es években vált népszerűvé. Ráadásul a terroristák a 90-es évekig csak a vélt belső ellenséggel törődtek, politikai puccsokat, merényleteket hajtottak végre a szekuláris arab államokban, Európával nem nagyon foglalkoztak. A dzsihád csak 1995-től kezdett globalizálódni, szintén egyiptomi főideológusok hatására. Az Al-Kaida egyértelműen a globalizáció terméke, mondta.

Rostoványi szerint az iszlám fundamentalizmus az iszlám vallás szempontjából egyértelműen eretnekségnek tekinthető. A Korán ugyanis sehol sem írja, hogy a vallás megsértése esetén szabad embert ölni. Bár ezt számos iszlám tudós, hitszónok is leszögezte korábban (igaz, ennek az ellenkezőjét is), Rostoványi érdekes módon most nem egy főmuftit, hanem a palesztin Hezbollah vezetőjének szavait idézte: a terroristák nagyobb veszélyt jelentenek az iszlámra, mint a karikatúrák. Bár ezt a kutató nem állította, az emberölés nyilvánvalóan önmagában ellentétes az iszlám belső lényegével, ami éppen úgy a szeretetre épül, mint bármelyik más monoteista vallás. Ezért minden istenhívőnek kötelessége bármilyen gyilkosság ellen felemelni a szavát. A kutató ezt úgy fogalmazta meg, hogy a terrort nem az USA, hanem az európai iszlám közösségek előzhetik meg, akik kiközösíthetik maguk közül ezeket a szélsőségeseket.

Rostoványi szerint Európában az iszlám fundamentalizmust a bevándorlás „élezte ki”, ami azért elég erős állítás. Végkövetkeztetésként azt mondta, hogy a multikulturalizmus kudarcot vallott. Nemcsak a francia, hanem úgy általában a német, a brit, a skandináv is. Azt, hogy szerinte mi a kudarc, nem elemezte. Sem azt, hogy szerinte mi a multikulturalizmus, és hogy az miért vallott kudarcot. Holott nyilvánvaló, hogy például gazdaságilag nem tekinthető kudarcnak, hogy a bevándorlók ezen országok GDP növekedéséhez nem kis részben járultak hozzá. Rostoványi fejtegetése arra mindenesetre jó volt, hogy a címbe beletegyük a multikulturalizmus haláláról szóló népszerű jobbos politikai állítást.

Kéne az internetet korlátozni

A következő előadó Fejérdy Gergely, a frissen alakult Külügyi Intézet kutatója volt, aki kifejezetten francia szempontból értelmezte a terrorizmust. Nagyon érdekes volt a fiatal kutató azon felvetése, hogy egyesek szerint a terrorizmus megelőzése érdekében az internetet korlátozni kellene Európában, és hogy állítólag ezzel a franciák fele egyet is ért. Állítása a levegőben maradt, senki nem csapta le a magas labdát, hogy ezt mégis hogyan gondolta. Azaz, kik és hogyan döntenék el, hogy mit és hogyan kellene korlátozni.

További megállapításai a francia helyzetről:

– a multikulturalizmus megbukott
– a francia oktatás krízisben van, ez is oka a terrortámadásnak
– Párizs külvárosaiban 2015-ben a harmadik generációs bevándorló, munkanélküli fiatalok kétharmadát egyetlen szülő neveli; ők nem meggyőződéses terroristák, hanem útkereső fiatalok, akiket megtévesztenek a terror ideológusai
– 1300 francia állampolgár fordult meg biztosan Szíriában és Irakban, hogy dzsihadistaként harcoljon
– már ősfrancia fiatalok is csatlakoznak a dzsihádhoz, az identitásválságuk miatt
– sajnos a francia titkosszolgálatokat kötik a törvények, amelyek túl szigorúak, hogy esetleges börtönbüntetésük után továbbra is megfigyelhessék a dzsihadista gyanús elemeket
– francia zsidók már a terror előtt is alijázni kezdtek Izraelbe, tavaly 4000 fő vándorolt ki, főként gazdasági okok miatt, tehát Netanjahu izraeli miniszterelnök csúsztat, hogy a zsidók a franciaországi antiszemitizmus miatt vándorolnak ki Izraelbe
– szerinte nem feltétlenül a Le Pen-féle szélsőjobb fog profitálni a 2017-es francia választásokon az eseményekből, hanem Sárközy mérsékelt jobboldala

Európa megtelt

A harmadik felszólaló a terrorizmusról bárhol, bármikor nyilatkozni képes Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő volt, aki a szórta a „megdöbbentő tényeket” a nemzetközi terrorizmusról, vagy legalábbis az annak látszó témáról. Fő taktikája az volt, hogy – mint ahogy mondta: – nem értelmezi a „tényeket”, csak idézi őket (miközben persze ez is értelmezés).

Nógrádi fő mondanivalója az volt, hogy – mint gondolom, kitalálták – a multikulturalizmus megbukott (Egy). „Európa megtelt” (Kettő), illetve: „az jöjjön hozzánk, aki nekünk kell, nem pedig az, aki ide akar jönni”. (Három)

A biztonságpolitikai szakértő úgy vélte, hogy a párizsi terrortámadás nem a sajtószabadságról szól. Szerinte ugyanis egyértelmű, hogy a Charlie Hebdo szélsőséges rajzokkal van tele, ezért az vérlázító. Szavait azt is bizonyítja, hogy szerinte a karikatúrák az iszlám világ döntő részét irritálták.

Megtudtuk azt is, hogy a francia külügy már korábban felszólította a CH-t, hogy hagyja abba Mohamed fikázását, mert az francia érdekeket sért, de ők ezt nem tették meg. És hogy a lap egészen a támadásig nem érdekelte a franciákat. Olyannyira, hogy decemberben még a csőd szélén álltak, és gazdasági okokból fikázták Mohamedet és Jézust, mert így próbáltak bevételhez jutni (ez mondjuk igaz is lehet).

Nógrádi további bombasztikus megállapításai:

– Svédország 4 százaléka muzulmán, de a bűncselekmények 80 százalékát muzulmánok követik el
– a németek 25 százalék nem német származású, és hogy a németek közül 17 százalék egyetért a német PEDIGA szervezet bevándorlás-ellenes gondolataival
– a német titkosszolgálat 100 terrorista sejtet tart nyilván, és akik hazajöttek Szíriából, azokat azonnal letartóztatják
– Franciaország kolonialista politikát folytatott Líbiában és Maliban, úgyhogy magukra vessenek. Líbiát már akkor bombázták, minthogy az ENSZ ezt engedte volna
– „az iszlám kérdést” mindenki elhibázta, az USA, a németek, de még Irán is
– a bevándorlók (úgy általában) sem Franciaországban, sem máshol nem akar beilleszkedni, illetve a többségi társadalom (úgy általában) sem akarja, hogy ők beilleszkedjenek, így az elutasítás kölcsönös
– a multikulturalizmus megbukott (ezt már mondtuk, de nem árt elégszer hangsúlyozni!).

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.