Gazdaság

Svájci frank: a magyarok ezt megúszták

Le Figaro (Le Figaro, francia napilap)
Le Figaro (Le Figaro, francia napilap)

Míg a lengyeleknél 700 ezer háztartást veszélyeztet a svájci frank árfolyamának elszállása, addig a magyar lakáshiteleseknek nem kell aggódniuk – számol be a Le Figaro.

A francia napilap az AFP, az AP és a Reuters hírügynökségekre hivatkozva közölt körképet a svájci frank árfolyamának elszállásáról.

Nehéz helyzetbe került ezzel körülbelül 700 ezer háztartás Lengyelországban, akiknek devizahitelük van, míg Horvátországban is 60 ezer embert érinthet érzékenyen az árfolyam-ingadozás – számolnak be.

Kitérnek arra is, hogy Magyarország és Ausztria azonban nincs veszélyben. A cikk idézte az NGM közleményét arról, hogy a magyar polgárok védve vannak az árfolyam-ingadozástól a devizahiteleseket mentő törvény miatt. Eszerint a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az adósságszintet. Kitértek arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a parlament novemberben fogadott el egy törvényt, amely védi a devizában eladósodottakat. Írtak arról, hogy csütörtökön a forint zuhanásával 321 forintot ért egy euró.

  Fotó: Europress

A Figaro azt is írta, hogy az osztrák hatóságok is örömüket fejezték ki, hogy 2008-ban megszüntették a devizahitelek lehetőségét. Közben Ausztriában 220 ezer adósnak  drágult meg egycsapásra masszívan a frankhitele (még a 2008 előtt felvettek).

A francia lap nem említi, hogy míg a devizahiteleseknek nem kellett aggódniuk Magyarországon, addig az, hogy a svájci frankhoz képest a forint 17 százalékot zuhant, 250 ezer autósnak jelenti azt, hogy az autófinanszírozások részletei ugyanilyen arányban emelkednek. Az elemzők figyelmeztettek arra is, hogy a magyar bankrendszer számára újabb sokkot jelenthet a heves árfolyammozgás.

Elhárított veszély

A Figarohoz hasonlót írt Neue Zürcher Zeitung svájci liberális-konzervatív napilap. Bár a svájci frank árfolyamküszöbének csütörtöki eltörlése – és a fizetőeszköz ezt követő jelentős erősödése – a sok frank alapú jelzálogkölcsön miatt Kelet-Közép-Európában is hullámokat vert, Magyarországon a legtöbb adós megkönnyebbülhetett, miután “a kormányzat novemberben elrendelte” majdnem az összes devizahitel forintra váltását, az akkor lefektetett árfolyamon – fogalmaztak.

A Die Presse osztrák lap írásában rámutat, hogy Magyarországon, ahol a legnagyobb mennyiségben vettek fel svájci frank alapú hiteleket, már elhárították a veszélyt, mivel a kormány a bankokat már korábban rögzített árfolyamon történő átváltásra kötelezte. A Raiffeisen International jelentése szerint azonban nagy mennyiségben vettek fel svájci frankhiteleket Lengyelországban (2,9 milliárd euró), Romániában (360 millió euró) és Horvátországban (270 millió euró) is.

A Financial Times írása szerint a svájci jegybank döntése “letarolta” a piacokat Magyarországon és Lengyelországban, ám a hatás a devizaalapú ingatlanhitelekkel tartozó háztartásokra markánsan különbözni fog a két országban. A londoni gazdasági napilap online kiadásában megjelent értékelésben Andrew Byrne budapesti és Henry Foy varsói tudósító kiemelte, hogy a magyar háztartásokat a devizakockázatok megelőzésére “Orbán Viktor miniszterelnök által tavaly novemberben bevezetett átváltási program” megvédi a törlesztési költségek csaknem 25 százalékos megugrásától.

A magyar bankoknak sokba kerülhet

A Der Standard osztrák liberális lap kitért arra is, hogy a pénzintézeteknek új gondokkal kell majd szembenézniük, elsősorban a magyar bankoknak fog sokba kerülni a most kialakult helyzet.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik