Pénzügy

MNB: nem emelkedhet a havi törlesztő

mnb(2)(960x640).jpg (mnb)
mnb(2)(960x640).jpg (mnb)

A devizahitelesek már idén januártól rögzített átváltási árfolyamon fizetik a törlesztőrészleteiket, így a svájci frank erősödése őket nem érinti.

A Svájci Nemzeti Bank ma délelőtt bejelentette, hogy eltörli az euróval szembeni árfolyamküszöböt, ezzel a svájci frank árfolyama rövid időn belül jelentősen erősödött a forinttal és más devizákkal szemben. Mivel a kormány már 2014 novemberében előre rögzítette a deviza alapú fogyasztói jelzáloghitelek átváltási árfolyamát, ezért a svájci frank erősödése őket nem érinti – olvasható az MNB közelményében.

A mai bejelentést követő első heves árfolyammozgások csillapodása után a mai napi hivatalos svájci frank árfolyam 319,27 forint volt. Ez azt jelenti, hogy ha nem történt volna meg a forintosítás, akkor ezen árfolyam fennmaradása esetén a svájci frank hitelesek törlesztőrészlete 25 százalékkal emelkedne, ami egy átlagos svájci frank hiteles esetében 15 ezer forintos havi törlesztőrészlet-emelkedést okozna. A teljes háztartási szegmensre nézve a svájci frank erősödése közel 700 milliárd forintos adósságnövekedést jelentett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik