Gazdaság
útlevél (útlevél, )

Bejött a keleti nyitás, jönnek a kínaiak

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 01. 15. 13:58

Főként kínaiak fizetnek a letelepedési államkötvényért. Az oroszok és ukránok inkább magyar állampolgárságot vesznek a feketepiacon.

Tavaly év végéig 2213 külföldi állampolgár – köztük 1924 kínai – vett 250 ezer euróért letelepedési államkötvényt – írta a Bors. A befektetésért cserébe gyorsítva lehet magyarországi letelepedési engedélyhez jutni.

Nem árt megjegyezni, hogy a letelepedési engedélynél egy fokkal jobb magyar állampolgárságot is meg lehet vásárolni a piacon. Az ukrán és az orosz feketepiacon. Ukrajnában ugyanis 5–30 ezer euró (1,5–9,4 millió forint) az ára egy honosítási kérelem megadásának.

A kormány 2010-től tette lehetővé a magyar állampolgárság kérelmezését, de a honosítási törvény nagyon félresikerült, mert könnyen kijátszható. Az egyszerűsített honosítást azok kérelmezhetik, akik egykor magyar állampolgársággal rendelkeztek, illetve az ő leszármazottaik, feltéve, ha beszélnek magyarul, és nincs kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok, hogy megkaphassák az állampolgárságot.

A hamisított magyar ősökkel ellátott dokumentumot megvesztegetett ukrán hivatalnokok állítják ki, és az ukrán, illetve orosz maffia szervezi iparszerűen a kérelmek beadását – mint azt az Index feltárta. Becslések szerint eddig több tízezer ukrán és orosz kapta meg a magyar, azaz az uniós állampolgárságot ezzel a módszerrel. Ők nem maradnak Magyarországon, hanem a magyar útlevél birtokában továbbállnak valamelyik más uniós országba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.