Gazdaság

Bejött a keleti nyitás, jönnek a kínaiak

utlevel(210x140).jpg (útlevél)
utlevel(210x140).jpg (útlevél)

Főként kínaiak fizetnek a letelepedési államkötvényért. Az oroszok és ukránok inkább magyar állampolgárságot vesznek a feketepiacon.

Tavaly év végéig 2213 külföldi állampolgár – köztük 1924 kínai – vett 250 ezer euróért letelepedési államkötvényt – írta a Bors. A befektetésért cserébe gyorsítva lehet magyarországi letelepedési engedélyhez jutni.

Nem árt megjegyezni, hogy a letelepedési engedélynél egy fokkal jobb magyar állampolgárságot is meg lehet vásárolni a piacon. Az ukrán és az orosz feketepiacon. Ukrajnában ugyanis 5–30 ezer euró (1,5–9,4 millió forint) az ára egy honosítási kérelem megadásának.

A kormány 2010-től tette lehetővé a magyar állampolgárság kérelmezését, de a honosítási törvény nagyon félresikerült, mert könnyen kijátszható. Az egyszerűsített honosítást azok kérelmezhetik, akik egykor magyar állampolgársággal rendelkeztek, illetve az ő leszármazottaik, feltéve, ha beszélnek magyarul, és nincs kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok, hogy megkaphassák az állampolgárságot.

A hamisított magyar ősökkel ellátott dokumentumot megvesztegetett ukrán hivatalnokok állítják ki, és az ukrán, illetve orosz maffia szervezi iparszerűen a kérelmek beadását – mint azt az Index feltárta. Becslések szerint eddig több tízezer ukrán és orosz kapta meg a magyar, azaz az uniós állampolgárságot ezzel a módszerrel. Ők nem maradnak Magyarországon, hanem a magyar útlevél birtokában továbbállnak valamelyik más uniós országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik