Gazdaság

A Tesco Csehországban is üzleteket zár be

Tesco(210x140).jpg (Tesco)
Tesco(210x140).jpg (Tesco)

Két nagyobb áruházukra kerülhet hamarosan lakat. A szakszervezetek sztrájkkészültséget hirdettek.

Az Ústí nad Labem-i hipermarket és egy prágai szupermarket bezárása következtében 102 ember munkahelye szűnik meg – közölte a Tesco szakszervezeti szövetsége kedden Prágában. Az áruházláncban működő szakszervezetek sztrájkkészültséget hirdettek és válságforgatókönyvet készítenek elő.

A csehországi Tesco áruházak bezárását azután jelentették be, hogy brit társaság főnöke, Dawe Lewis az angliai problémák, botrányok után nagyszabású átalakítási programot hirdetett, amely a beruházások korlátozásával, leépítésekkel és a külföldön működő áruházak egy részének a bezárásával számol.

A szakszervezetek ezt követelik

“Világos információkat követelünk, hogyan érint minket a britanniai botrány, mit jelent az a csehországi és a szlovákiai üzlethálózatra. Bár a csehországi Tesco áruházak nyereségesek, a két nagy üzlet bezárása valamiféle jelzés lehet” – nyilatkozta Ivan Predinsky a Tescóban működő szakszervezetek képviselője.
A szakszervezetek azt követelik, hogy a Tesco készítsen segélyprogramot, az elbocsátott alkalmazottak kapjanak hat hónapos, míg a kiskorú gyerekekről is gondoskodók 12 hónapos végkielégítést – mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Gazdasági okok miatt zárnak be

“Az ústíi hipermarketet gazdasági okok miatt zárjuk be. Az alkalmazottakat időben tájékoztattuk, s felajánlottuk nekik, hogy dolgozhatnak a régióban lévő további Tesco üzletekben” – jelentette ki David Morris, a Tesco Stores CR vezérigazgatója. Megjegyezte: az alkalmazottak a törvényes végkielégítést, azaz kéthavi bért és egy külön prémiumot kapnak.
A Tesco 1996-ban lépett be a cseh piacra. A tavalyi év végén a Tescónak egyebek között 232 üzlete, 19 üzemanyagtöltő állomása és 7 üzletközpontja volt Csehországban. A társaság az egyik legnagyobb csehországi munkaadó, több mint 14 ezer embernek ad munkát. A társaság évi forgalma Csehországban az utóbbi években 40 milliárd korona (1 korona 11,3 forint) körül mozog.

Magyarországon 13 boltot zárnak be

Mint hírt adtunk róla az áruházlánc 13 üzletét fogja bezárni februárban, és több mint 500 emberét bocsátja el. De a cég közlése szerint ezek a boltbezárások nem az angliai bajokkal vannak összefüggésben. A Tesco a lépést a kormány intézkedéseivel indokolta, többek között a 10-60-szorosára (a Tescóra az utóbbi szám vonatkozik) megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal, és a két évig veszteséges kereskedelmi egységek kötelező végelszámolására vonatkozó törvénnyel. Főleg utóbbi szabály miatt az áruházlánc úgy látja, nem is volt más választásuk.

Varga Mihály szerint a Tesco-boltok bezárása egyedi vállalati probléma. A nemzetgazdasági miniszter azt is hozzátette keddi sajtótájékoztatóján, hogy kínos az, amikor a felelőst nem a cég gazdálkodásában, hanem másokban kívánják megtalálni. Továbbá hogy a magyar piaci helyzet nem indokolta a vállalat lépését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik